U Hrvatskoj je zabilježeno 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je 1079, a potvrđena je smrt i osme zaražene osobe, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U protekla 24 sata u Hrvatskoj imamo 68 novooboljelih, ukupno 1079 bolesnika. U Kliničkoj bolnici Dubrava preminula je jedna osoba", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Osma žrtva zaraze koronavirusom je ženska osoba, rođena 1935. godine, koja je ranije bolovala od kroničnih patoloških stanja.

Provedeno je ukupno 9250 testiranja, od čega 898 u četvrtak, na respiratoru je trenutno 39 bolesnika, a oporavljenih je četvero više nego jučer, ukupno 92.

"Jedini način sprječavanja širenja infekcije dosljedno je pridržavanje mjera koje smo propisali. Jedino tako zajedno možemo spriječiti ovu ugrozu", poručio je Beroš.

Božinović: 1053 kršenja samoizolacije i 45 kršenja u ugostiteljskim lokalima


Policija je dosad zabilježila ukupno 1053 slučajeva kršenja samoizolacije i 45 slučajeva kršenja odluke rada ugostiteljskih objekata, izvijestio je u petak ministar unutranjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Božinović je dodao da su mjere ograničavanja društvenih okupljanja i rada trgovina i uslužnih djelatnosti prekršene u 45 ugostiteljskih lokala. Na području Policijske uprave karlovačke i koprivničko-križevačke je zabilježen po jedan slučaj, a u PU krapinsko-zagorskoj i ličko-senjskoj po dva slučaja. Na području PU varaždinske je zabilježeno šest, dok je na području PU vukovarsko-srijemske i PU zadarske zabilježeno šest slučajeva.

''Na području splitsko-dalmatinske policijske uprave zabilježeno je 14 slučajeva kršenja mjera, međutim posljednjih dana nisu zabilježeni slučajevi kršenja, dok je na području PU zagrebačke zabilježeno ukupno 10 kršenja'', precizirao je.

Božinović je dodao da je u policiji zabilježeno 13 slučajeva zaraze, dok se u samoizolaciji nalazi 156 policijskih službenika, a njih 91 je izašlo iz samoizolacije. Hrvatski Crveni križ ima četiri pripadnika u samoizolaciji, a jedan pripadnik je izašao iz samoizolacije, dok Hrvatska vatrogasna zajednica bilježi tri oboljela pripadnika, a njih 25 se nalazi u samoizolaciji.

Nadalje, Hrvatska gorska služba spašavanja ima devet pripadnika u samoizolaciji, dok je njih 17 izašlo iz samoizolacije. Oružane snage imaju osam oboljelih pripadnika, njih 99 se nalazi u samoizolaciji iz koje je dosad izašlo 102 pripadnika Oružanih snaga. Ministarstvo obrane bilježi jednu, a Državni inspektorat dvije oboljele osobe u svojim redovima, zaključio je Božinović.

(iPress)