U Srbiji je u zadnja 24 sata registrirano 305 novih zaraženih što je dosad najveći broj u jednom danu, a preminulo je još osmero pacijenata čime je ukupno do petka 39 žrtava Covida-19, objavilo je u 15 sati srbijansko ministarstvo zdravstva.

Od ukupno 748 osoba testiranih od četvrtka 305 je pozitivno čime je ukupan broj zaraženih porastao na 1.476 potvrđenih slučajeva od početka epidemije 6. ožujka.

Od ukupnog broja oboljelih na bolničkom liječenju su 874 pacijenata, među kojima je 81 na respiratoru.

Do petka u 15 sati u Srbiji je ukupno testirano 5.756 osoba.

Među današnjih osmero preminulih su šest muškaraca i dvije žene prosječne životne dobi od 70,7 godina i svi su bolovali od drugih pratećih bolesti.

Više od 70 posto umrlih u prosjeku je starije od 60 godina, a postotak smrtnosti u odnosu na broj registiranih slučajeva je 2,64 posto, priopćili su liječnici iz zdravstvenog kriznog stožera vlade Srbije na konferenciji za medije u petak.

Kliničke bolnice su, kako je rečeno, već opterećene, a očekuje se prijem novih bolesnika pa će pacijenti s lakšom kliničkom slikom biti premještani u privremene bolnice u kojima na području Srbije ima više od 6.000 kreveta.

Ovo nam je po podacima o broju novozaraženih i broju umrlih dosad najcrnji dan od početka epidemije, a krivulja zaraze postaje sve oštrija i kreće se okomito, rekao je epidemiolog dr. Predrag Kon. Time se teški peti tjedan praktički već najavio, kazao je dr. Kon.

Liječnici iz kriznog stožera ponovno su upozorili građane da "o ponašanju svakog pojedinca osobno ovisi koliko i kako će shvatiti ozbiljnost situacije i ukupno zdravstvenu sigurnost u zemlji" te hoće li disciplinom omogućiti da se zdravstveni sustav ne preoptereti i ne ugrozi njegovo funkcioniranje.

U Sloveniji s 4 nove žrtve ukupno 20 umrlih od koronavirusa

U četvrtak je u Sloveniji preminulo još četvero zaraženih koronavirusom, pa je sada ukupan broj smrtnih popeo na 20, objavilo je u petak popodne ministarstvo zdravstva.

Broj testiranja na koronavirus koji su u Sloveniji do sada provedeni premašio je 25 tisuća. U prosjeku se testira oko tisuću ljudi na dan ili nešto manje.

Broj ukupno zaraženih u Sloveniji popeo se sa srijede na četvrtak na 934.

Bilježe se i nove zaraze u domovima za starije gdje će se, prema novoj strategiji prevladavanja epidemije među najosjetljivijom populacijom, stanari tih domova koji nisu testirani kao pozitivni od sada odvajati u posebne objekte kako se infekcija ne bi proširivala.

Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin izjavio je u petak na konferenciji za novinare da je to sada jedan od prioriteta vlade i zdravstvenih vlasti jer se ne zna je li smanjivanje dnevnog porasta novih slučajeva koronavirusa u Sloveniji znak "stišavanja" epidemije ili je to - zatišje pred buru".

Zbog toga se svi i dalje trebaju strogo pridržavati ograničenja koje su naredile vlasti i medicinski stručnjaci, rekao je Kacin.

(Hina/iPress)