Učenici od 5. do 8. razreda ove se školske godine neće vraćati u školske klupe, dok će se srednjoškolcima nastava i dalje odvijati na daljinu uz mogućnost provedbe praktične nastave i završnih ispita u prostorima škola, objavila je u srijedu ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u srijedu objavio nove upute za sprječavanje epidemije koronavirusa za vrtiće i razrednu nastavu koje vrijede od 25. svibnja, ministrica Divjak na svojem je Facebook profilu objavila prikaz planiranog završetka nastavne godine.

"Pozdrav svima! Ovo je prikaz planiranog završetka ove nastavne godine, a epidemiolozi i liječnici danas su napisali da su škole sigurne za povratak zaposlenika i učenika razredne nastave", napisala je ministrica.

Prema objavljenom prikazu, škole se 25. svibnja otvaraju za sve učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole. Učenici se mogu naknadno uključiti.

Od 5. do 8. razreda nastavna godina završava se kroz nastavu na daljinu i učenici se ne vraćaju u školu.

Za učenike srednjih škola, nastava se također završava na daljinu, a u školi se provodi praktična nastava i slični oblici rada. Isto vrijedi i za učenike završnih razreda srednje škole, kojima se nastava na daljinu provodi do kraja nastavne godine. U školi se mogu održavati završni ispiti.

U visokom obrazovanju, nastava se također nastavlja provoditi na daljinu. Na visokim učilištima mogu se održati praktične, umjetničke i kliničke vježbe.

Prema novim uputama HZJZ-a za vrtiće i razrednu nastavu koje vrijede od 25. svibnja, uz ostalo se povećava broj djece u skupinama, učenici u školu mogu dolaziti sami, a izjava roditelja nije potrebna.

(Hina)