Hrvatska i Slovenija trebale bi do kraja tjedna parafirati sporazum kojim bi se pojednostavio prelazak granice za državljane te dvije zemlje, nakon što je ona otvorena za međusobne prelaske ali s puno čekanja.

Kako je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ljubljani izjavio Jelko Kacin, glasnogovornik vlade za koronakrizu, u srijedu je na sastanku vodstava slovenske i hrvatske policije dogovoreno da se do kraja ovog tjedna parafira sporazum kojim bi se pojednostavio prelazak granice za slovenske i hrvatske državljane, kako bi bio učinkovit i s manje čekanja nego do sada.

Temeljem bilateralnog dogovora već je otvorena slovensko-hrvatska granica za međusobne prelaske, s obzirom na sličnu epidemiološku situaciju.

U Sloveniji u zadnja 24 sata nije otkriven nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a preminula je jedna osoba. Sada je ukupno zaraženih od proglašenja epidemije 1468 te 105 umrlih, objavila je vlada.

Broj hospitaliziranih i dalje se smanjuje, trenutno je u bolnicama 21 osoba, od toga su tri pacijenta na odjelima intenzivne njege.

Prema podacima ministarstva zdravstva u Sloveniji je još samo 20 takozvanih "aktivnih zaraza", a sve to omogućava i dalje relaksaciju prijašnjih strogih epidemioloških mjera.

Kacin je rekao i da će hrvatska granična policija uskoro raspolagati s aplikacijom koja će omogućiti da se Slovenci koji u Hrvatsku ulaze više puta, nakon što se u aplikaciju prvi put zabilježe i navedu svoje podatke, prilikom idućih dolazaka na granicu lakše propuštaju jer su informacije već u sustavu.

Slovenija dogovore u vezi otvaranja granice namjerava sklopiti i sa svim drugim susjednim državama, naglasio je Kacin, a prva na toj listi želja je Austrija.

"Očekujem da ćemo u najkraćem mogućem vremenu doći do dogovora s još nekom od susjednih država", kazao je Kacin.

Dodao je da se pregovori o tome vode na razini epidemiološke struke, te da slovenski epidemiolozi ocjenjuju da je u Europi još 14 država čijim bi se državljanima bez ograničenja i karantene mogao ubuduće dopustiti ulazak u Sloveniju, ali su za to potrebni bilateralni sporazumi s tim zemljama.

(Hina)