Europska investicijska banka (EIB) odobrila je u srijedu osnivanje jamstvenog fonda vrijednog 25 milijardi eura, koji bi trebao poduprijeti likvidnost malih i srednjih poduzeća širom Europe u vrijeme koronakrize.

Europsko vijeće je 23. travnja odobrilo je osnivanje fonda u sklopu šireg paketa mjera za oporavak gospodarstva Europske unije od krize koju je prouzročila epidemija Covida 19.

Fond će EIB grupi omogućiti povećanje podrške za uglavnom male i srednje europske tvrtke, uključujući i startupove, osiguravajući im do 200 milijardi eura dodatnog financiranja.

Svih 27 članica EU-a pozvano je uplatiti doprinos u fond razmjerno udjelu u EIB-ovom kapitalu, navode u EIB-u na upit Hine, podsjećajući da udio Hrvatske iznosi 0,44 posto.

Na članicama je da odluče hoće li ga uplatiti, ističu, dodajući da se novac iz fonda neće distribuirati proporcionalno uplaćenom iznosu već ovisno o potražnji i potrebama. Naglašavaju i da će postojati ograničenja za isplate većim zemljama.

Fond će biti uspostavljen nakon što članice s ukupnim udjelom u EIB-ovom kapitalu od minimalno 60 posto potpišu sporazume o uplati doprinos te nakon što bude osnovan odbor uplatitelja.

Odbor će odlučivati o upotrebi jamstva, dodaju.

Šteta koju pandemija Covid-19 nanosi gospodarstvu svakim je danom sve vidljivija, pri čemu se stotine tisuća malih i srednjih europskih tvrtki bori za opstanak, izjavio je predsjednik EIB-a Werner Hoyer.

Europski garancijski fond pravovremeni je i ciljani odgovor na njihove hitne potrebe, koji nadopunjuje napore država članica, istaknuo je čelnik EIB-a.

Banka će blisko surađivati s institucijama država članica kako bi se kompanijama osigurao brz pristup potrebnoj pomoći, poručio je.

Iz EIB grupe izvijestili su i da provode hitne mjere za zamjenu postojećih jamstava i podršku tvrtkama u Uniji u prevladavanju posljedica krize.

Prva mjera, koju je Europski investicijski fond (EIF) pokrenuo 6. travnja, tako nudi namjenska jamstva, osiguravajući financiranje za mala, srednja i srednje kapitalizirana poduzeća u iznosu od osam milijardi eura.

EIB Grupa ističe i da koristi postojeće financijske instrumente koje dijeli s Europskom komisijom, prvenstveno InnovFin, fond za financiranje projekata fokusiranih na zaustavljanje pandemije koronavirusa, pronalazak lijeka i razvoj cjepiva.

Poručuju i da će podržati hitne mjere financiranja hitnog poboljšanja infrastrukture i potreba za opremom u zdravstvenom sektoru, koristeći postojeće okvire za zajmove ili neisplaćene iznose iz postojećih zdravstvenih projekata.

Navode i da trenutno financiraju projekte u zdravstvenom sektoru ukupne vrijednosti oko šest milijardi eura.

(Hina)