Za Hrvatsku su za ljetne mjesece najavljene brojne aviolinije na zračne luke Zageb, Split, Rijeka, Zadar i Pula s raznih tržišta, a najviše iz Njemačke, Beneluxa i Francuske, najavili su u četvrtak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Hrvatska se, kako ocjenjuju iz HTZ-a na temelju informacija koje su prikupili putem svojih stranih predstavništava, unatoč pandemiji zbog odlične epidemiološke situacije na međunarodnom tržištu dodatno pozicionirala kao sigurna i poželjna turistička destinacija, pa se stoga najavljuju i aviolinije.

"Najviše letova najavljeno je za drugu polovinu lipnja i početak srpnja za zračne luke Split i Dubrovnik te Zadar, Pulu, Zagreb i Rijeku, a iako se većina turističkog prometa ili oko 75 posto ostvaruje kroz dolaske turista automobilima, ipak zadnjih godina se Hrvatska pozicionirala i kao aviodestinacija, što je sada posebice važno kada se svojom ponudom, sigurnošću, ali i prometnom dostupnošću moramo izboriti za svoj udio na turističkom tržištu", ističe direktor HTZ.a Kristjan Satničić.

Smatra i da će ponovno 'buđenje' zračnog prometa pomoći hrvatskim turizmu i destinacijama, pogotovo Dubrovniku, koji je prilično 'ovisan' o avio dolascima turista, ali i Splitu da budu dostupniji.

Iz HTZ-a iznose da su među najavljenim linijama za Split letovi Austrian Airlinesa iz Austrije, zatim letovi Luxairtoursa, Transavie i easyJeta iz Beneluxa, Transavie i easyJeta iz Francuske, Condora i Eurowingsa iz Njemačke, easyJeta i Wizz Aira iz Velike Britanije i drugi, a kažu da je i potvrđen let Croatia Airlinesa koji će Split povezivati s Rimom od sredine lipnja.

Za Dubrovnik su najavljeni letovi Austrian Airlinesa iz Austrije, Luxairtoursa, TUI-ja, easyJeta i Brussels Airlinesa iz Beneluxa, Transavie i easyJeta iz Francuske, a najavljeni su i letovi iz Njemačke, Mađarske, Norveške, Švedske i Danske.

Prema najavama, Ryanair, Luxairtours i easyJet će povezivati Zadar s Beneluxom, kao i sa njemačkim Stuttgartom, Berlinom, Düsseldorfom, Karlsruheom i Kölnom.

Pula će prema najavama, uz ostalo, biti povezana letovima Ryanaira, Luxairtoursa i easyJeta s Beneluxom, a najavljeni su i letovi iz Pariza, Frankfurta, Düsseldorfa i Londona.

Za zračne luke Rijeka i Zagreb najavljeni su letovi iz Njemačke, Velike Britanije i Beneluxa.

Za Croatia Airlines iz HTZ napominju da će uz postojeće međunarodne linije iz Zagreba prema Frankfurtu, Amsterdamu, Kopenhagenu i Zürichu, od 15. lipnja nude letove iz Zagreba prema Bruxellesu, Münchenu, Sarajevu, Londonu i Rimu, a od 16. lipnja nude letove i za Dublin te od 18. lipnja za Beč.

Najvaljene avilonije ili ponuda letova pojedinih aviokompanija na neke zračne luke i inače u zračnom prijevizu ne znače i da će njima doći putnici niti da će avioni biti puni, što ovisi o rezervacijama i punjenju letova, o čemu iz HTZ-a za sada, kao ni iz nacioanlnog avioprijevoznika Croatia Airlinesa ne iznose podatke, oism očekivanja da će na letovima biti i putnika.

(Hina)