U trgovačkim centrima i zatvorenim tržnicama u Istri, osim dezinfekcije prostora i ruku obvezno je nošenje maski zaposlenika i ograničavanje broja kupaca u prostoru, a od sada i svi kupci moraju imati zaštitnu masku, odlučio je u srijedu Stožer civilne zaštite Istarske županije.

Danas je održan radni sastanak sa svim predstavnicima trgovačkih centara Istarske županije sčelnicima Stožera civilne zaštite i ravnateljem ZZJZ Istarske županije dr. Aleksandrom Stojanovićem na kojemu su upoznati sa Odlukom Stožera civilne zaštite Istarske županije o obaveznoj provedbi Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 u djelatnosti trgovine HZZJ od 11. lipnja 2020. godine.

Sastoji se od provedbe dezinfekcije prostora i ruku, osobito na ulazu u centre, obavezno nošenje maski osoblja i ograničavanje broja kupaca u prostoru (15 osoba na 100 metara četvornih). Novina je da svi kupci koji ulaze u trgovačke centre moraju imati zaštitnu masku.

Stožer civilne zaštite Istarske županije donio je i Odluku o obaveznoj provedbi mjera za sprječavanje bolesti COVID-19 na tržnicama na otvorenom i u zatvorenom prostoru tržnica.

Tržnice se moraju pridržavati fizičke udaljenosti među štandovima, prodavači obavezno moraju nositi zaštitne maske, a između prodavača i kupca obavezno mora biti prikladna fizička barijera. Za kupce na otvorenom preporučeno je nošenje zaštitnih maski. Na otvorenom prostoru tržnice može biti u jednom trenutku do 20 kupaca na 100 četvornih metara, odnosno 15 kupaca na 100 četvornih metara u zatvoreno prostoru tržnice. Kupci u zatvorenom prostoru tržnice moraju imati zaštitne maske.

Donesena je Odluka o obaveznom poštivanju mjera u javnom prijevozu, kao što je u međuvremenu i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio, uz obavezno nošenje zaštite maske putnika sa obvezom da prijevozno sredstvo ne smije krenuti dok svi putnici nemaju zaštitne maske.

Županijski Stožer civilne zaštite u srijedu je ponovno zabranio posjete domovima za starije i nemoćne na području Istarske županije, kao i izlaske korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja u socijalnoj skrbi.

Ta je mjera, kako se navodi u priopćenju za javnost, donesena iz razloga što je na području Istarske županije zabilježen veliki broj dolazaka turista iz država Europske unije i van nje, a pogotovo iz onih država u kojima je epidemiološka situacija loša.

"Posljednjih dana svjedočimo o nekoliko 'uvezenih' slučajeva zaraze virusom COVID-19 iz tih država koji su uspješno sanirani te je ovakva odluka donijeta u cilju zaštite najranjivije skupine naših sugrađana od mogućeg oboljenja.

Danas imamo i koordinacijski sastanak s predstavnicima trgovačkih centara na kojem ćemo dogovoriti koje mjere zaštite moraju ispoštovati", poručio je načelnik istarskog Stožera Dino Kozlevac.

Dodao je da su mjere zaštite jedine preventivne mjere koje će se sada provoditi da bi se u Istri zadržala situacija pod kontrolom.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je u srijedu da je unutar 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano 50 uzoraka briseva i svi su negativni na koronavirus (COVID-19), tako da u Istri nema novooboljelih.

(Hina/iPress)