U Ljubićevoj pećini kod Marčane prilikom istraživanja smrtno je stradao arheolog Tihomir Percan (38) iz Raklja zaposlen u Hrvatskom restauratorskom zavodu.

Nesretni arheolog je,  stao na kamen na rubu jame, koji se zbog vlažnosti zemlje odvalio te je muškarac pao u jamu dubine oko 15 metara i preminuo, utvrđeno je očevidom.

- U četvrtak, 24. lipnja oko 14.40 sati, policija je zaprimila dojavu da je prilikom izvođenja arheoloških istraživanja jedna osoba pala u jamu na području Marčane. Nažalost, oko 16.10 sati pulski vatrogasci i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja izvukli su iz jame mrtvo tijelo 38-godišnjaka.

Policijski službenici obavili su očevid zajedno s nadležnim državnim odvjetnikom i inspektorom zaštite na radu te su utvrdili da je 38-godišnjak stao na kamen na rubu jame, koji se zbog vlažnosti zemlje odvalio te je muškarac pao u jamu dubine oko 15 metara i preminuo.

Nadležni državni odvjetnik naložio je obdukciju kako bi se utvrdio točan uzrok smrti, izvijestila je PU istarska.

Vatrogasci i pripadnici HGSS-a su nakon sat i pol vremena iz jame u Ljubićevoj pećini izvukli tijelo tračično preminulog.

Ljubićeva pećina poznato je odredište za avanturiste, koje skriva i opasnosti. U njoj su otkriveni značajni nalazi vezani uz prapovijest Istre i jadranskog područja.

Ljubićeva pećina sklop je više pećinskih prostorija i jama koje su međusobno povezane kanalima što je tipično i karakteristično za špiljske objekte krškog područja. Otvor pećine je nepravilna polukružna oblika te visok oko 20 i širok približno 15 metara. Njime se pristupa u najveću, središnju dvoranu pećine koja je nepravilna izdužena oblika. (iPress)