U Hrvatskoj je u petak 56 novih slučajeva zaraze, ukupno 2.539, objavili su iz Nacionalnog stožera civilne zaštite na konferenciji za novinare.

Jedna novooboljela osoba je iz Brodsko-posavske županije, jedna iz Varaždinske županije, dvije novooboljele osobe su iz Koprivničko-križevačke županije, dvije iz Zadarske županije, pet novooboljelih osoba je iz Zagrebačke županije, pet iz Primorsko-goranske županije, pet iz Splitsko-dalmatinske županije, 23 novooboljele osobe su iz Grada Zagreba, a 12 novooboljelih osoba je iz Osječko-baranjske županije.

2.150 osoba se oporavilo. Nema pacijenata na respiratoru, a bolnički se liječi 51 osoba.

Preminulo je stotinu i sedam osoba.

Do sada je testirano 75.437 osoba, od toga 780 u posljednja 24 sata.

- Što se tiče testiranja, gospodin Ivanišević se testirao tri puta, prošli četvrtak, ovaj ponedjeljak i danas je nalaz pozitivan. Nitko tko je bio s njim u kontaktu na teniskom turniru nije ugrožen, samo oni koji su s njim bili u kontaktu zadnjih 48 sati, a epidemiološke službe će odrediti je li se radilo o bliskim kontaktima ili ne, rekla je Alemka Markotić upitana treba li se premijer Andrej Plenković testirati, obzirom na pozitivni test Gorana Ivaniševića na koronavirus.

Što se tiče odlaska u samoizolaciju potpredsjednika SDP-a Rajka Ostojića, nakon kontakta sa zaraženom osobom, Markotić kaže kako pravila trebaju biti ista za sve, bez obzira radi li se o političarima, javnim osobama ili bilo kojem drugom građaninu. "Ja ne znam u kojoj vrsti kontakta je profestor Ostojić bio ali sigurna sam da će epidemiološke službe pomno ispitati".

Mjere kontrole u noćnim klubovima

Zbog podataka o tome da su kontakti sa zaraženima zabilježeni i u nekoliko noćnih klubova donesena je odluka o provedbi mjere kontrola u klubovima, najavio je voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović.

To znači da će inspektori s policijom obilaziti noćne klubove i izvršiti uvid da li se pridržavaju preporuka. Prvo će upozoravati i tražiti od vlasnika da uklone nepravilnost, a ako se to bude ponovilo obavijesti će nadležne institucije, prije svega Državni inspektorat, rekao je Božinović.

Rekao je i kako će građani iz BiH moći ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije samo u slučajevima neodgodivih osobnih razloga, kao i ranije.

"Ako postoje neodogodivi osobni razlozi, o tome odluku donosi granična policija, pogotovo ako se osoba vrati u roku od 24 sata", kazao je Božinović dodavši kako nova odluka o režimu na granici istječe 30. lipnja te ostaje mogućnost da se nakon toga revidira.

Bubaš: Najviše uvezenih slučajeva

Zamjenica ravnatelja HZJZ- Marija Bubaš kazala je kako je među novorazraženima najviše uvezenih slučajeva, a postoje i određene mikrolokacije te klubovi gdje je došlo do zaraze. Zaraženi su uglavnom bliski kontakti onih koji su putovali a zasad nemamo zaraženih turista. "U dva naša grada imamo ukupno troje pozitivne djece. Priča odgovara činjenice da smo usred epidemije zarazne bolesti koja se prenosi kapljičnim putem", kazala je Bubaš.

Oko nošenja maske zasad se ostaje na razini preporuka, a lokalni stožer donose odluke u skladu sa situacijom koju imaju, odnosno treba li netko npr. nositi masku u trgovačkom centru. No osnovno je i dalje držanje distance, higijena i dezinfekcija.

Markotić se osvrnula i na kritiku znanstvenika Ivana Đikića da se stožer nije dobro pripremio za povećani broj oboljelih.

"On kao znanstvenik zna da se sva mišljenja u znanosti donose prema relevantnim informacijama. Stožer se vodi podacima koje dobiva od relevantnih institucija. Naravno da smo imali izvrsnu situaciju i dalje je imamo. Nikada nismo rekli da smo pobijedili virus. Znamo da je cijeli svijet povezan. Mi pratimo i radimo dalje korektno kako smo naučili. I nitko ne stavlja svoj stručni kredibilitet u neku svrhu", kazala je Markotić.

Ivanišević: Dobro sam, nemam simptoma

Direktor turnira Adria Tour u Zadru i trener prvog tenisača svijeta Novaka Đokovića, Goran Ivanišević, pozitivan je na koronavirus. Ivanišević je na Instagramu objavio da je pozitivan, no da nema simptome i da se osjeća dobro.

"Nažalost, nakon dva negativna testa u posljednjih 10 dana, upravo sam saznao rezultate današnjeg, trećeg testa i on je pozitivan na Covid-19. Osjećam se dobro i nemam nikakvih simptoma. Želim obavijestiti sve koji su bili u kontaktu sa mnom na činjenicu da sam Covid-pozitivan i zamoliti ih da poduzmu sve potrebne korake da zaštite sebe i svoje bližnje. Ja nastavljam s ranije započetom samoizolacijom. Želim svim zaraženima što skoriji oporavak", napisao je na Instagramu. (iPress)