U protekla 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.495 osoba, a njih 193 je novozaraženih. Preminula je jedna osoba, na respiratoru je 26 pacijenata.

Trenutno je u Srbiji 1.068 aktivnih slučajeva, a ukupno od počekta epidemije je 13.565.

 

Rekordi i u BiH

Rekordan broj zaražnih koronavirusom od pojave epidemije u ožujku potvrđen je u petak u Bosni i Hercegovini sa 140 oboljelih osoba, dok je troje starijih ljudi preminulo, potvrdile su zdravstvene ustanove iz dva bosanskohercegovačka entiteta.

U Federaciji BiH je nakon testiranja utvrđeno kako je 87 osoba bilo pozitivno na testiranju od virusa Covid-19, dok su pak još 53 osobe zaražene u Republici Srpskoj.

U posljednja 24 sata prednjači Sarajevo s 22 oboljela, slijedi Tuzla s 14 zaraženih, dok su Trebinje i Banja Luka, koja je inače rekorder u BiH, imali po 10 novih zaraženih osoba.

Po izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, novi slučajevi u tome entitetu zabilježeni su u Sarajevskoj, Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj, Srednjobosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji.

Tijekom posljednja 24 sata od posljedica koronavirusa preminule su tri starije osobe s područja Tuzlanske županije.

U BiH je do sada registrirana zaraza kod 3917 osobe, 2330 su se oporavile, a 170 je preminulo od posljedica koronavirusa.
Posljednjih deset dana broj osoba koje su bile pozitivne na testiranju naglo je počeo rasti u BiH nakon što su vlasti popustile ranije razmjerno stroge mjere za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom. Budući u BiH ne postoji jednistvena institucija koja odlučuje o ovim mjerama, posljednjih dana pojedine županije u Federaciji BiH postrožuju mjere uvodeći zabrane posjeta socijalnim centrima, dječjim vrtićima i medicinskim ustanovama.

(Hina)