Srbija je u subotu zabilježila novi skok broja zaraženih koronavirusom - sa 193 u petak na 227 u subotu.

Infekcija covid 19 odnijela je još dvije žrtve, dosad ukupno 267, a povećan je i broj pacijenata na respiratorima - s jučerašnjih 26 na 32 u subotu.

Testirane su 5.993 osobe, a registrirano je 227 pozitivnih slučajeva, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Srbija u posljednjih pet dana dana bilježi troznamenkasti porast broja novozaraženih.

Ranije danas priopćeno je da je koronavirus potvrđen predsjednici Skupštine Srbije Maji Gojković, te srbijanskom ministru obrane Aleksandru Vulinu, a prema navodima medija još su najmanje dva dužnosnika u Vladi Srbije pozitivni na covid 19.

Sa 172 oboljela BiH drugi dan zaredom obara rekord od početka epidemije koronavirusa

U subotu su u Bosni i Hercegovini zabilježene čak 172 zaražene osobe koronavirusom, što je drugi dan zaredom da se u toj zemlji bilježi rekordan broj oboljelih od početka epidemije u ožujku ove godine.

Kako su izvijestili iz entitetskih zdravstvenih ustanova u zadnja 24 sata je testiranjem na virus SARS-CoV-19 otkrivena 101 pozitivna osoba u Federaciji BiH te još 71 u Republici Srpskoj. Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo najveći dnevni skok je zabilježen u Stolcu, a svi pozitivni su iz tvornice za preradu ribe u vlasništvu grupacije Žuvela iz Hrvatske. Nakon Stolca najveći broj zaraženih je u Sarajevu s 23 osobe.
U Republici Srpskoj po broju zaraženih prednjači Prijedor s 10 oboljelih, slijedi Banjaluka s osam te Кotor Varoš i Zvornik sa sedam pozitivnih na testiranju.
Drugi dan zaredom BiH 'obara rekord' po broju zaraženih osoba koronavirusom nakon što je u petak zabilježeno 140 slučajeva.
Zdravstvene službe izvijestile su kako su u zadnja 24 sata od posljedjica virusa SARS-CoV-19 preminule tri uglavnom starije osobe koje su imale i druge bolesti.
Iz Kriznog stožera Federacije BiH pozvali su građane da zbog pogoršavanja epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče kretanje. Podsjetili su na pridržavanje mjera osobne zaštite, držanje razmaka, izbjegavanja rukovanja i grljenja.

U Češkoj 168

U Češkoj je u petak zabilježeno 168 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći dnevni prirast novozaraženih od početka travnja.

Ujedno je to četvrti u posljednjih 10 dana u kojemu je dnevni prirast novozaraženih veći od 100. Protekli je tjedan najviše novih slučajeva zaraze zabilježeno u istočnoj rudarskoj regiji Karvini, podaci su objavljeni na internetskoj stranici ministarstva zdravstva.

U petak je za većinu učenika završila nastava pa se obitelji spremaju za odlazak na godišnji odmor. Mnogi će ga Česi provesti u domovini te, zbog bojazni od zaraze virusom i restrikcija povezanih s putovanjem neće putovati u inozemstvo.

Vlada je postupno uklonila većinu mjera ograničenja koja se odnose na poslovanje. No zaposlenici na radnim mjestima u zatvorenim prostorima moraju nositi maske, a ograničenja vrijede i kada je riječ o radnome vremenu barova i kafića, kao i u slučaju većih kulturnih događanja.

Vlasti su najavile da će se ubuduće fokusirati na moguće uvođenje lokalnih karantena, na mjere praćenja i testiranja, a ne na karantenu na razini države.

Od prošlog ponedjeljka dopuštena su javna okupljanja do 1000 ljudi, u odnosu na 500 dotad. Zeleno svjetlo dobilo je i održavanje raznih sajmova, otvoreni su bazeni, zoološki vrtovi, muzeji i dvorci, koji će funkcionirati kao u uobičajenim okolnostima, bez ograničenja broja posjetitelja.

U subotu ujutro u toj je državi od 10,7 milijuna stanovnika zabilježeno 11.038 slučajeva zaraze koronavirusom i 349 smrtnih slučajeva.

(Hina)