Zajedno s današnjih 67 novozaraženih kornavirusom, Hrvatska trenutno po prosjeku ima 106 slučajeva na jedan milijun stanovnika, poručio je u nedjelju iz Splita ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je na konferenciji za novinare podsjetio kako Hrvatska, 125. dan od izbijanja epidemije covida-19, ima 67 novozaraženih, što daje ukupan broj od 2691 oboljelih, čija je prosječna životna dob 49,35 godina, muškarca ima 47,5 posto žena 52,5 posto, a ni danas nema umrlih.

Brojka ukupno oboljelih od koronavirusa dosad daje podatak da je 106 slučajeva na jedan milijun stanovnika, istaknuo je.

Aktivnu bolest u ovom trenutku, dodao je, ima 435 hrvatskih građana, od kojih je 60 hospitalizirano, a na respiratoru i dalje nije nitko.

I dalje dominira blaža i srednje teška klinička slika

"I dalje dominira blaža i srednje teška klinička slika", rekao je ministar Beroš.

Dodao je kako je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" 20 hospitaliziranih, od kojih je šest bolesnika mlađe životne dobi, nekoliko ih ima blažu pneumoniju, ali nitko nije na respiratoru.

"U zdravstvenom sektoru, ono što je moj primarni interes, imamo pozitivnih u ovom trenutku 247, aktivno oboljelih 18 a u samoizolaciji se nalazi 115 zdravstvenih djelatnika", izvijestio je Beroš.

Naveo je kako su trenutno u Hrvatskoj dva veća žarišta zaraze - Zagreb i Osječko baranjska županija, odnosno Đakovo.

Gotovo polovica novozaraženih u ZG povezana s boravkom u noćnim klubovima

Naglasio je kako je u Zagrebu gotovo polovica novozaraženih povezana s boravkom u noćnim klubovima, a preostala polovica najvećim j dijelom povezan s njima, dakle njihovi su direktni kontakti, dok su neki epidemiološki izvidi još u tijeku.

"Drugo žarište je Osječko-baranjska županija, dakle Đakovo gdje danas imamo 32 novooboljela - 30 ih je vezano uz već spominjanu instituciju (samostan) i tamo se provode opsežne epidemiološke mjere. Uzeto je preko 500 briseva koji se sad sukcesivno obrađuju i objavljivat ćemo brojeve novooboljelih," rekao je Beroš.

Po njegovu tumačenju, ove brojke o novozaraženima su očekivana epidemiološka situacija jer se Hrvatska otvorila "i naše gospodarske i druge aktivnosti moraju ići dalje". Upozorio je kako pritom treba biti oprezan, "jer ovakve brojke naglašavaju oprez".

Politiziranje sa zarazom ne pridonosi smirivanju situacije

"Ovo sad što se dešava u tijeku ove situacije u kojoj se sad nalazimo, a to je izborna kampanja, to je da mnogi politiziraju ovu situaciju. To svakako nije dobro jer ne doprinosi smirivanju situacije. Dakle , potpuno je jasno da neki žele dobiti političke poene na račun epidemije, međutim, mi kao odgovorni ljudi prvenstveno vodimo računa o interesu građana, a to je zdravlje i očuvanje života", naglasio je.

"To je naš primarni interes i sve što radimo u tom smislu radimo kao i dosad transparentno, jasno i utemeljeno na stručnim mjerilima", dodao je Beroš.

Ocijenio je kako se u ovom trenutku epidemiološka situacija smiruje i pod nadzorom je, ali "već sutra taj broj u odnosu na širenje kontakata može biti nešto veći".

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj aktivnih slučajeva porastao na 435, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U proteklih 24 sata zabilježeno je 67 novih slučajeva zaraze sa SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 435", navodi se u priopćenju.

Od ukupnog broja aktivnih slučajeva, njih 60 je na bolničkom liječenju, no nitko nije na respiratoru.
 
Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 2691 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 107 preminulo, a 2152 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2279 osoba.
 
Do danas je ukupno testirano 77.453 osoba, od toga 829 u posljednja 24 sata.

U Zagrebu 44 nova slučaja, ukupno trenutno oboljelih 182

U protekla 24 sata zabilježena su 44 nova slučaja zaraze koronavirusom, a ukupno je 182 aktivna slučaja i 977 aktivnih samoizolacija, izvijestili su iz Grada Zagreba.

"U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo je provedeno je 314 testiranja, u Gradu Zagrebu zabilježena su 44 novodijagnosticirana slučaja", navodi se u priopćenju.

Trenutno su 182 aktivna slučaja i ukupno 977 aktivnih samoizolacija.

Za 25 novooboljelih osoba mogući izvor zaraze su noćni klubovi, šest novooboljelih osoba su kontakti ranije oboljelih osoba, dva slučaja su importirana iz Srbije. Za jedanaest slučajeva još nije utvrđen potencijalni uzrok zaraze, no epidemiološki izvidi su u tijeku, poručili su iz Grada Zagreba.

S područja Splitsko-dalmatinske županije danas su tri novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Nakon punih 55 dana, u Varaždinskoj županiji zabilježen je novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o mlađoj muškoj osobi s blagom kliničkom slikom i poznatim izvorom zaraze, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

(Hina)