Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da bi Hrvatski zavod za zapošljavanje danas trebao usvojiti mjeru o skraćivanju radnog vremena koja bi se odnosila na poslodavce s više od deset zaposlenih i služila bi očuvanju radnih mjesta, a iznosila bi do 2000 kuna neto mjesečno po radniku.

Potporu je moguće koristiti za radnike uz uvjet da su bili zaposleni 31. svibnja.

"Cilj je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je zbog posebnih okolnosti došlo do smanjenja opsega posla, a odnosi se na gospodarske djelatnosti koje zapošljavaju 10 i više radnika te očekuju pad fonda radnih sati od minimalno 10 posto", rekao je premijer.

Mjera će trajati do kraja godine, uz kriterij pada prometa od najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec protekle godine uz dokaz otežanog poslovanja.

U prerađivačkoj industriji se može ostvariti potpora i za manje od 20 posto pada prometa.

Primijenit će se i mjera za očuvanje radnih mjesta kod mikropoduzetnika koji zapošljavaju do devet radnika, po istom modelu, također s iznosom do 2000 kuna, rekao je premijer.

- Na današnji dan 🇭🇷 ima 1.544.562 zaposlenih - više nego krajem veljače, prije koronakrize, kada ih je bilo 1.542.328! Istodobno, u svibnju i lipnju pada broj nezaposlenih, što je još jedna potvrda da su napori naše Vlade dali rezultata. Dosad smo za plaće radnika u privatnom sektoru iz proračuna izdvojili 5.6 milijardi kn, a kada se tome pridodaju doprinosi, iznos raste na 8 milijardi! Nakon očito iznimno uspješne Mjere „Očuvanje radnih mjesta“, od danas uvodimo Mjeru „Skraćeno radno vrijeme“, no ona obuhvaća cijeli lipanj te će se provoditi do 31. prosinca.

Potpora se dodjeljuje do maksimalno 2.000 kn neto mjesečno po radniku, koji može provesti do 50% mjesečnog fonda radnih sati u korištenju te potpore. Važno je istaknuti da poslodavac ne smije otkazati ugovor o radu za radnika za kojeg koristi tu mjeru!

(H/iPress)