Dvije zaražene osobe kojima je u srijedu navečer testiranjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potvrđen covid-19 poslovno su jučer, kao dio skupine s još devet nezaraženih osoba, iz SAD-a doputovale u Pulu i svi su samoizolaciji, priopćio je načelnik Županijskog stožera Dino Kozlevac.

Devet osoba je testirano i nalaz im je negativan, a dvije zaražene osobe asimptomatske, tj. bez kliničkih simptoma.

"Nakon utvrđivanja pozitivnog nalaza na covid-19, sve osobe, uključujući i njihove kontakte, izolirane su u smještajnoj jedinici gdje su i boravile, a epidemiološkom anketom utvrđeni su svi mogući rizični kontakti te su mjerama samoizolacije obuhvaćene još četiri osobe", rekao je načelnik Kozlevac.

Svih 11 osoba poslijepodne je prevezeno iz smještajnog objekta u kojem su boravili u objekte koji su osigurani za mjere samoizolacije tijekom turističke sezone. Istodobno je pokrenut postupak povratka u matičnu državu (SAD) preko IHR sustava (međunarodna zdravstvena pravila).

"Trenutačno se provode i tijekom večeri bit će provedene sve protuepidemijske mjere koje se odnose na dekontaminaciju prostora. Kako su navedene osobe u kraćem vremenskom razdoblju poslovno boravile na drugim destinacijama u Republici Hrvatskoj, o tome je obaviješten i Hrvatski zavod za javno zdravstvo", rekao je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Dino Kozlevac.

Neslužbeno se doznaje kako su te osobe povezane s budućim dolaskom u Pulu Sheldona Adelsona, 86-godišnjeg milijardera koji je po posljednjem popisu "Forbesa" 28. najbogatiji čovjek na svijetu. On bi, po najavama, u Pulu trebao stići za nekoliko dana te bi, po raspoloživim informacijama, u Puli i okolici trebao boraviti nekoliko dana i posjetiti više mjesta, uključujući Brijune i Rovinj.

Kako Avioradar navodi, dva od  11 članova posade koji su jučer sletili u Pulu zrakoplovima Airbus A340-500 i Boeing 737 korporacije Vegas Sands, pozitivno je na COVID-19.

Zrakoplovi su prije dolaska bili u Dubrovniku gdje su doveli goste na krstarenje jahtom 'Queen Miri' u vlasništvu milijardera Sheldona Adelsona, najvećeg Trumpovog donatora te vlasnika lanca kockarnica u Las Vegasu, marine u Singapuru i medija u Izraelu.

Trumpu je 2018. donirao 30 milijuna dolara i jedan je od najvecih donatora Republikanaca ikad. Sheldon se sa svojim gostima upravo ukrcao na brod, javlja 24sata.  Epidemiološka obrada kontakata i prostora je u tijeku. 

Iz lokalnih stožera pristižu informacije o novozaraženima.

Od ukupno 156 uzoraka koji su u zadnja 24 sata testirani na koronavirus u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjskoj županiji čak 24 je bilo pozitivno. Osam novopozitivnih osoba su iz Đakova, sedam iz Osijeka, po dvije iz Bilja i Valpova te po jedna iz Jagodnjaka, Kopačeva, Vardarca, Duboševice i Laslova.

U Zagrebu je dosad zabilježeno 18 novih slučajeva. Ravnatelj zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar na HRT-u je kazao kako Zagreb ima trenutno 260 aktivnih slučajeva. "Imamo sve manje pozitivnih iz noćnih klubova, ali ti mladi nisu dali sve svoje kontakte pa ima dosta novih koji su kontakti zaraženih u klubovima. Sada testiramo 400 ljudi dnevno, pozitivnih je 20-ak. a kada je sve buknulo, bilo je ih 40-ak", rekao je.

Još deset osoba pozitivno je na koronavirus u Požeško-slavonskoj županiji, izvijestio je epidemiolog Ante Vitalija u četvrtak ujutro na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite te najavio više od 40 novih testiranja kontakata novozaraženih osoba.

U Međimurju su 2 osobe zaražene koronavirusom, zabilježeno je u protekla 24 sata.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 7 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (1 osoba iz Borova, 1 osoba iz Vinkovaca, 3 osobe iz Starih Mikanovaca, 1 osoba iz Rokovaca i 1 osoba iz Ivankova).  (H/iPress)