Sanja Radolović, predsjednica pulskog SDP-a i gradska vijećnica na skorim parlamentarnim izborima izlazi na listi 17 Restart koalicije na visokom 7. mjestu koje joj, prema svim anketama, donosi siguran prolaz u Sabor RH.

Dr. Radolović predavač je na pulskom Sveučilištu, svakodnevno radi sa studentima i vodi Ured za projekte financirane iz EU fondova na pulskom Sveučilištu. Trenutno je koordinatorica na projektu izgradnje studentskog doma u Puli, koji je vrijedan gotovo 85 milijuna kuna i financiran u stopostotnom iznosu iz Europe. U svom je programu najavila kako će se u Saboru posvetiti temama obrazovanja, znanosti, EU fondova, a budući da dolazi iz najturističkije regije, turizam joj je tema broj 1.

- I sami ste u postu na društvenim mrežama napisali kako 'nema smisla da pišete o aferama koje su obilježile četiri godine aktualne vlasti. Navodite da se treba okrenuti budućnosti i 5.7.2020. napraviti RESTART kako bismo svi zajedno krenuli u pravom smjeru prema boljem životnom standardu svih stanovnika Republike Hrvatske te stvaranju jednog otvorenog, tolerantnog i prosperitetnog društva.'

Kako? Koja će vaša uloga biti u novoj budućnosti, naravno, ako Restart koalicija pobijedi i formira vladu? Koje poteze mislite da treba povući odmah?

- Ljetna turistička sezona 2020. godine će ukoliko se nastavi „smirivanje“ epidemiološke situacije ostvariti u značajno manjem obimu normalnog turističkog prometa. Znamo svi koliko je važan taj podatak budući da hotelijerstvo i ugostiteljstvo u normalnim godinama ostvaruje oko 30 milijardi kuna prometa i zapošljava oko 110.000 djelatnika. S gospodarskim mjerama za očuvanje poslovnih sustava i radnih mjesta potrebno je krenuti odmah. Dakle, potrebno je promptno donijeti mjere održavanja likvidnosti, zatim razvoja turizma barem do normalizacije poslovanja u 2021. godini i povući EU sredstva za oporavak gospodarstva. Također, potpore za očuvanje radnih mjesta moraju ostati na snazi za pogođene gospodarske grane COVID-19 pandemijom.

Doktorica ste ekonomskih znanosti i predavač na pulskom Sveučilištu, voditeljica Ureda za istraživanje i projekte, te predsjednica SDP-a Pule i gradska vijećnica, a u skoroj budućnosti i saborska zastupnica obzirom na vaše visoko mjesto na listi u 8. izbornoj jedinici. Od kuda ta strast prema politici i što vas osobno pokreće, kako vaš sin gleda na taj angažman?

Ja vjerujem da je politika osim što je po znanstvenoj klasifikaciji društvena znanost, ujedno i humana znanost usađena u svakog od nas. Kad imaš mogućnost na dnevnoj bazi malim stvarima pomoći ljudima naravno da me to motivira i daje mi vjetar u leđa da budem još bolja i proaktivnija. Privatno za mene su veliki restart putovanja, koja su sad nažalost zbog korona virusa na pauzi, ali vjerujem u našu znanosti i medicinu te skori pronalazak cjepiva pa da svi možemo normalno nastaviti sa svojim životima.

Obožavam putovati, upoznavati nove kulture, običaje i ljude, a kada mi treba brzi odmak od svakodnevnice volim pobjeći na kratke jednodnevne izlete po Istri – NP Brijuni i Rt Kamenjak tu su moji favoriti.

Moj sin po pitanju politike sad je već dovoljno velik da razumije taj dio oko maminog političkog angažmana, do nedavno mi je stalno ponavljao „mama, zašto ti radiš dva posla?“, jer koliko god to možda na van jednostavno izgledalo i ljudi misle da se politika svodi na naslikavanja to naprosto nije tako, ako se želiš ozbiljnije baviti time i pomoći razvoju društva to iziskuje velika privatna odricanja. Međutim, obitelj mi je na prvom mjestu i za mene tu nema kompromisa, nikakav poslovno – politički uspjeh ne može me usrećiti kao osmijeh na licu mog djeteta i sreća mojih bližnjih.

Hoće li se SDP uspjeti jače pozicionirati i u Istri? Prema posljednjem istraživanju HRrejting lista Restart koalicija osvaja gotovo polovicu glasova birača U Istri i Rijeci.

SDP se u odnosu na rejting od 8,19% koji smo imali u Istri 2009. godine jasno pozicionirao, a tomu u prilog govori i činjenica da smo na parlamentarnim izborima 2015. i 2016. godine osvojili 35% glasova bez sadašnjih koalicijskih partnera. I dalje mislimo graditi jak i snažan SDP u Istri i Puli s uključivanjem mladih snaga i starijih osoba s iskustvom u politici i struci.

Uz zalaganje za reformu obrazovanja jaki naglasak u kampanji ste stavili i na povratak mladih u Istru i Hrvatsku. Koja radna mjesta i šanse za razvoj karijere i sigurnost za njihovu obitelj će im ponuditi Restart koalicija, posebice kada je riječ o Istri?

Naravno da se zalažem za reformu obrazovanja, dok se u EU za obrazovanje izdvaja u prosjeku 5,5%, u Hrvatskoj je to samo 4,5% BDP-a, pri čemu su iza nas samo Bugarska i Rumunjska. U ulaganjima Hrvatske za znanost i inovacije tu smo u još goroj situaciji komparirajući se s ostalim EU članicama, odnosno na samom začelju s 0,8% BDP-a. Vezano za radna mjesta i šanse za razvoj karijere mladih Hrvatskoj je uistinu potreban restart na tom području. Potrebno je restartati program Garancije za mlade i svakoj mladoj osobi ponuditi kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, naukovanje ili stažiranje u roku od četiri mjeseca od prestanka obrazovanja ili prelaska u nezaposlenost.

Bojim se ako to ne učinimo da ćemo se vratiti u nedaleku prošlost kada je stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj i cijeloj EU bila i na 50%.

Kada govorimo o sigurnosti za obitelji, novo normalno je postalo da je mladim obiteljima gotovo nemoguće doći do prve nekretnine, odnosno „krova nad glavom“. Koliko god dežurni dušebrižnici kritizirali nekadašnji državnički sustav, ostaje neosporna činjenica kako je u tom sustavu tadašnje normalno podrazumijevalo jednake uvjete za obrazovanje, zapošljavanje i stjecanje prve nekretnine svima. To je konkretno značilo da svatko tko je htio raditi i osigurati svoju obitelj to je i mogao. U kontekstu rješavanja stambenog pitanja mladih smatram da treba dodatno poticati mlade.

Poticaji moraju biti na raspolaganju za projekte subvencioniranja kupnje prve nekretnine i sufinanciranja najma s ciljem otplate nekretnine, kao zalog za sigurniju budućnost i planiranje obitelji.

Zašto se u kampanji malo bavite šansama Hrvatske i projektima potrebnim za dobivanje 10 milijardi eura iz budućeg Europskog fonda za oporavak gospodarstva? Ili su rasprave tko mora u samoizolaciju a tko ne mora nadjačale konkretne gospodarske i životne teme? Građane Hrvatske očekuje teška godina, pred nama je ljeto bez turističke sezone i po svemu sudeći izuzetno teška zima.

Svjesna sam činjenice kako je pred nama teška jesen i zima, posebice zbog ljeta bez „prave“ turističke sezone na koju su navikle i velike turističke kompanije, ali i mali iznajmljivači. Sigurno da nam sredstva iz EU-a mogu pomoći, ali moramo ih pravovremeno znati povući, a zatim kroz razne mjere i implementirati. Koliko je turizam za hrvatsko gospodarstvo značajan govori i činjenica kako je za turizam indirektno vezano svako 3. mjesto te da turizam sudjeluje s udjelom većim od 20% u BDP-u Hrvatske.

Kako bi se normaliziralo poslovanje potrebno je dogovoriti program financiranja gospodarstva Hrvatske pogođenog Covid krizom s bankarskim sektorom u vidu konkretnog volumena kredita koji će se alocirati po sektorima u cilju povećanja likvidnosti poduzeća na period od 3 do 5 godina. S druge strane, kako bi se zadržala postojeća radna mjesta nužno je nastaviti s potporama, ali i povući sredstva od Europske unije za financiranje mjera očuvanja radnih mjesta kroz inicijativu SURE. (iPress)