- Prema novim rezultatima izlazne ankete, HDZ je na parlamentarnim izborima dobio 62 mandata, dok je Restart koalicija dobila 43 mandata.

Domovinski pokret je na trećem mjestu s 14 osvojenih mandata, Most je osvojio devet, a Možemo osam mandata.

U 10. saziv Hrvatskoga sabora ući će i koalicija stranaka Fokus, Pametno i Stranka s imenom i prezimenom koja osvaja tri zastupnička mjesta, ali i HNS koji je osvojio jedan mandat.

Broj mandata prema ovoj anketi, objavljenoj u 20 sati, različit je od onih koje je predvidjela prva izlazna anketa objavljena u 19 sati.

HDZ i Most imaju jedan mandat više, a Restart koalicija jedan mandat manje. Također, Domovinski pokret po novoj anketi dobiva 2 mandata manje, a u Sabor bi trebao i ući HNS s jednim mandatom.

HDZ-u pobjeda u sedam izbornih jedinica, Restartu u dvije

HDZ je osvojio najviše mandata u sedam izbornih jedinica, dok je u I.izbornoj jedinici izjednačen sa Zeleno-lijevom koalicijom, Restart koalicija pobjedu je odnijela u dvije izborne jedinice, pokazuje izlazna anketa.

U I. izbornoj jedinici Zeleno-lijeva koalicija i HDZ dobile su četiri mandata, dok je Restart koalicija osvojila tri. Most, Domovinski pokret i koalicija Pametno, Fokus i Stranke s imenom i prezimenom (SSiP) osvojile su po jedan mandat.

U II. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest, a Restart koalicija pet mandata. Domovinski pokret osvojio je dva mandata, a Most jedan.

U III. izbornoj jedinici Restart koalicija osvojila je sedam mandata, HDZ pet, a Domovinski pokret i Zeleno-lijeva koalicija po jedan mandat.

U IV. izbornoj jedinici HDZ je osvojio osam mandata, dok su Restart i Domovinski pokret dobili po tri mandata.
Isto su odlučili i glasači u V. izbornoj jedinici, gdje je HDZ još jednom osvojio osam mandata, a Restart i Domovinski pokret po tri mandata.

U VI. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest mandata, a Restart četiri. Domovinski pokret dobio je dva, a Možemo i Most po jedan mandat.

U VII. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest mandata, Restart četiri, a Možemo, Domovinski pokret, koalicija Pametno, Fokus i SSiP te Most osvojili su po jedan mandat.

U VIII. izbornoj jedinici pobjedu je odnijela Restart koalicija osvojivši devet mandata, HDZ tri, a Možemo i Most po jedan mandat.

U IX. izbornoj jedinici HDZ je osvojio osam mandata, Restart koalicija tri, Domovinski pokret dva i Most jedan mandat.

U X. izbornoj jedinici HDZ je osvojio sedam mandata, Restart njih tri, a Most dva. Domovinski pokret i koalicija Pametno, Fokus i SSiP jedan mandat.

Izlaznu anketu provela je agencija Ipsos za sve televizije na uzorku 21.575 ispitanika, u svih 10 izbornih jedinica.

Po izlaznim anketama po zatvaranju birališta, na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio je HDZ koji ima 61 mandat, a Restart koalicija predvođena SDP-om dobiva 44 mandata.

Treći je Domovinski pokret sa 16 mandata. Četvrto mjesto s osam osvojenih mandata, prema izaznim anketama, dijele Most i zeleno-lijeva koalicija šest stranaka predvođena platformom "Možemo!", koja se po prvi put natjecala na parlamentarnim izborima..

Prema anketi provedenoj među birača po izlasku s biračkog mjesta, u 10. saziv Hrvatskoga sabora ući će i koalicija stranaka Fokus, Pametno i Stranka s imenom i prezimenom koja osvaja tri zastupnička mjesta.

Izlazne ankete u 8. izbornoj jedinici daju Restart koaliciji 9 mandata, HDZ-u tri te po jedan 
platformi Možemo i Mostu. 

 

(Hina/iPress)