Nakon što jučer u Istri nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom, u utorak je utvrđeno šest novih slučajeva, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite te dodali kako je u umaškom domu za starije situacija "čista i pod kontrolom".

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 237 uzoraka briseva na covid-19, od kojih su šest pozitivni. Kod jedne osobe radi se o 'uvezenom' slučaju odnosno o kontaktu i dolasku iz Zagreba, u tri slučaja se radi o kontaktu s pozitivnom osobom, dok za dva slučaja još traje epidemiološka obrada", rekao je načelnik stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

U Istri je u samoizolaciji oko 230 osoba.

Četvero novozaraženih iz Umaga, prvi slučaj zaraze u Buzetu

Neslužbeno se doznaje kako se u četiri slučaja radi o zaraženim osobama s područja Umaga, ali one se ne dovode u vezu s Domom za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" gdje je, po riječima načelnika Kozlevca, "situacija čista i pod kontrolom".

U jednom slučaju radi se o ženskoj osobi koja je iz Zagreba doputovala u Peroj, dok je šesta osoba s područja grada Buzeta, čime ovaj grad bilježi prvi slučaj zaraze koronavirusom od početka epidemije.

U pulskoj Općoj bolnici je četrdesetak zaraženih pacijenata.

U srpnju nema kršenja mjera samoizolacije

Premda je u Istri trenutno više od 230 osoba u samoizolaciji, policijski službenici u zadnje vrijeme nisu evidentirali kršenje mjera samoizolacije na području Istarske županije, potvrdila je Hini glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač.

Podsjetila je kako je do kraja svibnja evidentirano ukupno 126 kršenja mjera, dok je tijekom lipnja evidentirano sedam takvih slučajeva.

"Policijski službenici redovito provjeravaju pridržavaju li se osobe koje su u samoizolaciji te mjere, u prva dva tjedna srpnja nitko nije prekršio mjeru", kaže Sokač.

Apelirala je na osobe kojima je određena samoizolacija da se strogo pridržavaju mjere i uputa epidemiologa te da vode računa o svom zdravlju, zdravlju svoje obitelji i svojih sugrađana, jedino odgovornim ponašanjem može se smanjiti širenje koronavirusa.

(H/iPress)