Od jeseni svi učenici ići će u školu, a zatvarat će se samo one škole i razredi u koje se probije virus, piše u utorak Jutarnji list. Mandat novog ministra obrazovanja i znanosti Radovana Fuchsa počeo je u znaku intenzivnih priprema za organizaciju nastave od jeseni u školama i na fakultetima, navodi dnevnik.

Kako doznaju, već tijekom vikenda obavljeno je nekoliko konzultacija sa sudionicama u sustavu, a Fuchs sljedećih dana u razgovore na tu temu planira uključiti što širi krug ljudi, od predstavnika agencija u sustavu obrazovanja, središnjih logističkih računskih mreža, epidemiologa, Nacionalnog stožera civilne zaštite do predstavnika sindikata, ravnateljskih udruga, osnivača škola i ostalih.

"Prioritet je povratak svih učenika i studenata u učionice od nove školske i akademske godine. Naravno, sve ovisi o epidemiološkoj situaciji, koju trenutačno nitko ne može predvidjeti, ali svakako želimo da svi budu u školama što je više moguće, uz osigurane sve sigurnosne mjere", ponovili su iz Ministarstva stajalište o točki koju je Fuchs označio ključnom te najavio da je do početka nove školske i akademske godine treba što detaljnije razraditi.

Fuchs je, kako doznaje dnevnik, također nesklon lockdownu pa je moguće da se od jeseni mjere primjenjuju lokalno - na primjer, da se zbog proboja virusa ili njegova jačanja na određenom području ne zatvaraju škole u cijeloj zemlji, nego, ovisno o procjeni epidemiologa, samoizolira određeni razred, školu u pojedinom gradu, taj grad ili cijelu županiju.

Kad se mjere ograniče na tako manji broj učenika i studenata, a o tome će se razgovarati sa središnjim informatičkim centrima, nastojat će se putem određenih alata organizirati online nastava uživo.

Točnije, intencija je da nastavnici u takvim krajnjim slučajevima školski sat održavaju putem interneta prema postojećem rasporedu koji vrijedi i za učioničku nastavu, a kako bi bila riječ o manjem broju sudionika, to ne bi trebalo preopteretiti sustav, donosi Jutarnji list.

(Hina)