Istarskoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno je devet novozaraženih korona virusom, a zbog dvoje djece koja su pozitivna na Covid-19, dva su školska razreda u jednoj osnovnoj i srednjoj školi u Buzetu u samoizolaciji, izvijestio je u četvrtak istarski Stožer civilne zaštite.

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 333 uzoraka briseva na COVID-19, od toga 200 za administrativne potrebe, a potvrđeno je devet novozaraženih osoba", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

U svim slučajevima riječ je o osobama iz mjera samoizolacije ili su bliski kontakt već poznate pozitivne osobe.

Kozlevac ističe da su mjere samoizolacije radi dvoje učenika pozitivnih na COVID-19, određene za dva razreda i izloženo nastavno osoblje iz Buzeta - i to u Osnovnoj školi "Vazmoslav Gržalja“ te u tamošnjoj srednjoj školi, gdje je utijeku provođenje protuepidemijskih mjera i dekontaminacija prostora.

Kako se doznaje, zbog ova dva slučaja ukupno četrdesetoro djece - 16 iz srednje te 24 iz osnovne škole, su u samoizolaciji a uz njih u mjerama samoizolacije je šest profesora i učitelja.

Kod dva strana državljana testiranjem za administrativne potrebe potvrđen je pozitivan nalaz te je u tijeku postupak povratka u matičnu državu. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o Austrijancu koji je boravio u Puli te o sportašu iz Maroka koji se bavi futsalom i koji je boravio u objektu Valamara u Poreču.

Također, zbog COVID-19 pozitivne osobe, odnosno dječaka iz mjesta Vozilići, kod Labina, koji je kao član labinskog nogometnog kluba Rudar u nedjelju sudjelovao na nogometnom turniru u Novom Vinodolskom, u tijeku je epidemiološka obrada i određivanje mjera samoizolacije za sudionike tog natjecanja.

U ostalim slučajevima riječ je o jednoj osobi iz Vodnjana te o tri slučaja novozaraženih u Puli, među kojima su majka i dijete koje je pohađalo dječji vrtić "Bambi" na Valdebeku u Puli.

Prema informacijama iz županijskog Stožera civilne zaštite, tijekom srijede su izliječene tri osobe.

Trenutno je u Istri 64 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba, od kojih se njih 56 liječe kod kuće a osmero ih je u pulskoj Općoj bolnici gdje je jedna osoba na respiratoru. U mjerama samoizolacije nalazi se 340 osoba.

(iPress/Hina)