U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 745 novih zaraza koronavirusom, a još je jedna osoba oboljela od covida-19 umrla, potvrdila je u četvrtak slovenska vlada.

Tako se ukupni broj zaraza od početka epidemije povećao na 10.683, a trenutno je aktivno 4818 slučajeva, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Broj novih zaraza danas je drugi dan zaredom veći od 700, nakon što je jučerašnji rekord iznosio 707, a povećava se i broj hospitaliziranih pacijenata.

U bolnicama je, po zadnjim podacima, 221 oboljeli od covida-19. Od toga ih je 40 na odjelima intenzivne njege, a sa jučer umrlim oboljelim ukupan broj smrtnih slučajeva porastao je na 176.

Broj inficiranih od početka epidemije prvi put je prešao 10.000, a od petka su na snazi rigorozne nove mjere, posebno u 7 od 12 pokrajina koje su već ušle u opasnu "crvenu" zonu.

Djelomični 'lockdown' koji bi trebao trajati dva tjedna bit će na snazi u onim regijama u kojima je broj oboljelih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana prešao 140. Uglavnom je riječ o jugoistočnim, središnjim i sjevernim dijelovima države.

Mjere uključuju i ograničenje kretanja izvan tih područja, osim za predviđene izuzetke, nošenje maski i na otvorenom te zabranu okupljanje više od deset ljudi na jednom mjestu, kao i stroga ograničenja za rizične sportske i uslužne djelatnosti.

U tim će regijama biti zatvoreni svi ugostiteljski objekti i fitness centri, dok će kozmetički i frizerski saloni moći odjednom posluživati samo jednu stranku u prostoru.

Na nacionalnoj razini od ponedjeljka će biti na snazi vladina odluka po kojoj će učenici završnih razreda osnovne škole nastavu do dalnjega imati "na daljinu", dok je preporuka da online nastavu drže i srednje škole i fakulteti kad je to potrebno i moguće.

(Hina)