U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 4326 testova potvrđeno 794 novih zaraza koronavirusom, objavila je u utorak slovenska vlada, dok večeras na snagu stupa zabrana izlaska između 21 sat i 6 sati ujutro.

To znači da je postotak zaraženih među testiranima bio 18,25, što je manje nego prethodnih dana kad se kretao oko 20 posto. Epidemiolozi i predstavnici vlasti nadaju se da je to signal da se neće ostvariti najave o novom rekordnom porastu broja inficiranih u ovom tjednu, a primjećuju i sve veću odgovornost građana koji nose maske i pridržavaju se propisanih epidemioloških mjera, te da će takvo ponašanje ostati i dalje.

Vladin način donošenja odluke o ponovnom proglašenju epidemije i zabrana izlazaka noću ipak nailaze na kritike oporbe, ali i nekih pravnih stručnjaka.

Premijera Janšu je u parlamentu lijeva oporba kritizirala što je to najavio preko Twittera, a ne službenom objavom vlade, te ga upozorila da se prilikom susreta s nekim državnicima rukovao iako preporučuje suprotno, a njegovo upravljanje epidemijskom krizom nazvala pogrešnim i politiziranim.

Istaknuti ustavni pravnik pravnik Andraž Teršek i odvjetnik Damijan Pavlin javno su iznijeli inicijativu da se provjeri ustavnost odluke o zatvaranju regija i uvođenju policijskog sata.
Kako su naveli u prijedlogu poslanom ustavnom sudu, smatraju da je zabrana kretanja protuustavno donesena jer bi se takva mjera mogla uvesti samo ako vlada proglasi izvanredno stanje, što nije učinjeno.

Prema članku 32. slovenskog ustava svatko ima pravo na slobodno kretanje, biranje mjesta boravka, svatko smije napustiti državu i vratiti se u nju kada želi, navode spomenuti pravni stručnjaci.

Iako su današnji rezultati testiranja bolji od onih objavljenih jučer, voditeljica vladine skupine za covid-19 Bojana Beović izjavila je sinoć za Slovensku televiziju da brojke iz zadnjih dana nisu optimistične.

Ako one na istoj razini ostanu i sljedećih dana, u drugom bi tjednu prosinca moglo biti na bolničkom liječenju od covida-19 i do maksimalno 680 oboljelih, od čega do 190 na intenzivnim odjelima, što bi sustav teško izdržao.

Navela je također da epidemiolozi procjenjuju da je u zemlji od dva milijuna stanovnika koronavirusom zaraženo njih oko jedan posto.

Da je stanje u bolnicama zbog epidemije teško, te da će bez velikih napora i dodatnog kadra sadašnji tempo na covid odjelima biti teško izdržati, svjedoči i poziv slovenskog Liječničkog društva koje je vladu pozvalo da im dodijeli "privremeni imunitet za kaznene i civilne tužbe" koje bi zbog povećanog rizika od liječničkih pogrešaka u epidemiji mogle uslijediti.

Zdravstveni sustav je kadrovski i financijski bio pothranjen još i prije epidemije, zato u sadašnjem pritisku i uz ograničene resurse može doći do neželjenih pogrešaka, upozorili su liječnici koji kažu da je dosta medicinskog osoblja po pritiskom i sa sindromom izgorjelosti.

Nakon što je u petak zabilježeno do sada rekordnih 898 dnevnih zaraza, vlada Janeza Janše proglasila je stanje epidemije koje će biti na snazi 30 dana, kako bi se epidemiološka krivulja stabilizirala.

Prošli tjedan već je uvedena on-line nastava u obrazovanju, te uveden regionalni "lockout", a sada je novim mjerama okupljanje ljudi danju ograničeno na najviše šest osoba, a večeras nastupa na snagu i policijski sat, sa zabranom izlazaka između 21 sat i 6 ujutro. Zabranjene su javne priredbe, vjerski obredi i vjenčanja.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je jučer da se stanovništvu u sadašnjoj situaciji ne preporučuju putovanja u inozemstvo, dok odlasci na groblja za predstojeći Dan mrtvih nisu zabranjeni ako je riječ o članovima jednog kućanstva, ali se ipak ne preporučuju, kako bi se izbjegao rizik većih okupljanja i druženje, što pogoduje širenju virusa.

Svijeća na grobu može se upaliti i kasnije, pojasnio je Hojs.

(Hina)