Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da bez sadržajne pripreme neće sazivati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), što mu je u pismu predložio predsjednik Republike Zoran Milanović, za kojega je rekao da se ponaša kao "piroman koji se prerušio u vatrogasca".

"Kada budemo imali konkretnu, sadržajnu podlogu s pogledom na svojevrsni akcijski plan u budućnosti, onda možemo razmišljati o tome da razgovaramo i u okviru VNS-a. Dakle, nikakav ad hoc nepripremljeni sastanak koji bi trebao trajati satima, nego onda kada mi ocijenimo da je za to pravi trenutak i kada je sadržaj rasprave temeljito pripremljen", rekao je Plenković novinarima nakon komemoracije za civilne žrtve u Baćinu.

Ponovio je da će se protiv radikalizacije u društvu boriti na tri načina: prva aktivnost bila je objavljivanje snimke napada, druga je institucionalna borba protiv radikalizma, a treća je politička borba protiv stranaka koje odobravaju ili pronalaze razumijevanje za akte terorizma.

Vezano za institucionalnu borbu, rekao je da će nakon konzultacija Vlada zadužiti Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti, koja se treba baviti takvim temama i koja treba analizirati stanje, pojačati međuresornu koordinaciju svih nadležnih tijela te izaći s prijedlogom mjera.

Milanović je u utorak u pismu Plenkoviću predložio sazivanje sjednice VNS-a na kojoj bi se razmotrio utjecaj radikalizacije na stanje sigurnosti u društvu nakon napada na Markovu trgu.

Plenković mu je ponovno predbacio da relativizira napad u kojem je ozlijeđen policajac koji je čuvao Banske dvore jer rekao da je to "moglo biti na bilo kojoj drugoj pozornici".

"To meni izgleda kao da se piroman nastoji prerušiti u vatrogasca. Tako čitam njegovu poruku, i kada dođe vrijeme onda ćemo o tome temeljito raspraviti", poručio je Plenković.

Dodao je da će na predsjednikovo pismo odgovoriti pismeno te ponovio da će se sastanak VNS-a održati kada bude kvalitetno pripremljen.

(Hina)