Potpredsjednik Vlade RH i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u četvrtak je još jednom pozvao građane da izbjegnu sve kontakte koji nisu nužni, istaknuvši da će se samo uz pridržavanje epidemioloških mjera moći održati ekonomija, školstvo i druge djelatnosti.

"Naša je strategija otpočetka održavanje ekonomije, školstva i drugih djelatnosti što je moguće samo uz pridržavanje epidemioloških mjera", poručio je Božinović na sjednici vlade.

Kao razlog porasta broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih od covida-19 u Hrvatskoj proteklih dana Božinović je naveo nepripržavanje propisanih mjera, što doprinosi širenju virusa te je pozvao građane da izbjegavaju sva druženja i sastajanja bez kojih se može, obiteljska slavlja i privatne proslave.

"To je najveći izraz zajedništva, solidarnosti i humanizma koje možemo pokazati u ovim vremenima", istaknuo je.

U nadzoru nad provođenjem epidemioloških mjera inspekcije civilne zaštite sve se više fokusiraju na izricanje kazni tvrtkama koje nisu provele mjere sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Božinović je rekao i da su se putem Ministarstva turizma i sporta obratili krovnim sportskim organizacijama i nacionalnim sportskim savezima da upute jasne poruke organizatorima sportskih natjecanja ako se želi izbjeći nove odluke stožera o nazočnosti gledatelja na zatvorenim i otvorenim terenima.

S obzirom na pogoršanje situacije sa širenjem koronavirusa, Ravnateljstvo civilne zaštite priprema tercijarne izvanbolničke smještajne kapacitete za oboljele.

Za sad su određene lokacije u pet gradova - u Zagrebu je to Arena, u Splitu Spaladium Arena, u Rijeci Dvorana mladosti, a određene su i četiri lokacije u Varaždinu te tri u Osijeku. Ukupni im je kapacitet 2360 kreveta koji se mogu staviti u funkciju u roku 48 sati, rekao je Božinović.

Ukupna državna izdvajanja za plaće radnika u privatnom sektoru do kraja godine 7,5 milijardi kuna

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici vlade da će ukupna državna izdvajanja za plaće radnika u privatnom sektoru do kraja godine dosegnuti 7,5 milijardi kuna.

Od početka primjene mjera pomoći gospodarstvu u borbi s posljedicama pandemije covida-19 pa do danas, vlada je za te plaće po njegovim riječima izdvojila 6,85 milijardi kuna.

Da su vladine mjere uspješne, po Plenkovićevim riječima uz ostalo pokazuju podaci o broju osiguranika pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, kojih je trenutno oko 3.200 više nego koncem veljače, na početku "koronakrize".

"Mjere su imale smisla i pokazale učinkovitost", rekao je Plenković i ustvrdio da su omogućile opstanak mnogih tvrtki i očuvanje radnih mjesta, a uz to je, dodao je, omogućeno normalno funkcioniranje državnih i javnih službi i redovna isplata mirovina.

Za idući tjedan najavio je prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu, o kojemu bi se, kako je rekao, raspravljalo u Saboru nakon Svih svetih.

(Hina)