U zagrebačkoj Areni u ponedjeljak su počele pripreme za prijem bolesnika sa covidom-19, tijekom dana bit će postavljano 400-tinjak ležajeva, a po potrebi kapaciteti smještaja će se povećavati.

Arena će biti tercijarni centar za zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa s blažom do početnom srednje teškom kliničkom slikom, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

U Arenu moguće postaviti više od 1000 kreveta

U Arenu će se preusmjeravati liječnici i medicinske sestre iz drugih zdravstvenih ustanova, a moguće je ukupno postaviti više od 1000 kreveta.

Doktor Davor Vagić iz KBC-a Sestre Milosrdnice rekao je novinarima da je mobilizacija Arene "priča cijelog zdravstvenog sustava".

"Zdravstvenih djelatnika nema, velik dio je u samoizolaciji, a dio je i bolestan. Oni koji nam za sada mogu najviše pomoći su građani odgovornim ponašanjem", rekao je izrazivši nadu da aktivacija Arene neće biti potrebna. 

Planirano je da u Areni budu pacijenti s blagom do srednje teškom kliničkom slikom, odnosno pacijenti koji ne trebaju uznapredovalu terapiju. S druge strane, istaknuo je Vagić, u Areni moraju imati sve mogućnosti da te pacijente po potrebi hospitaliziraju u bolnici.

U Areni će biti uspostavljena liječnička i sestrinska skrb, a njihovi brojevi ovisit će o broju pacijenata, sukladno potrebi. "Ne možemo reći koliko nam ukupno treba. Iskreno se nadam da ova lokacija neće biti u potpunosti upotrijebljena", rekao je Vagić.

Vezano za manjak liječnika i vraćanje dijela umirovljenih liječnika na posao, Vagić je podsjetio kako je liječnika nedostajalo i prije. Radit će se na preraspodijeli posla i zaustavljanju dijela hladnog programa s posebnom pozornošću na onkološke i hitne pacijente. 

U Areni neće biti respiratora, već prostor gdje će se pacijenta moći staviti na respirator u slučaju urušavanja zdravlja, a zatim će ga prebaciti u bolnicu. Vagić ističe da je Arena mjesto gdje će pozitivni pacijenti dolaziti tek kada ih uputi liječnik. 

Dio ljudi s lakšim simptomima ne mogu biti na liječenju kod kuće zbog manjih komorbiditeta pa sustav mora imati mjesto gdje i takve pacijente može zbrinuti. Tako se drugim bolničkim centrima olakšava situacija i omogućava da se u bolnicama liječe teži pacijenti. 

Arena nije bolnica, već pomoć bolničkom sustavu

"Ako će se pandemija pogoršavati, bolnica će biti mjesto za teške pacijente koji su na respiratoru ili su životno ugroženi. Ovo nije bolnica nego pomoć bolničkom sustavu. Zajedno ćemo funkcionirati kao jedan sustav, ovo neće biti izolirana točka", pojasnio je Vagić. 

Načelnik Sektora Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Mladen Vinković izvijestio je kako je trenutni kapacitet 420 kreveta. Njih 274 će biti na trećem katu, oko 150 na prvom, a na drugom će se katu nalaziti oko 50 kreveta za medicinsko osoblje.

Sanitarni čvorovi su po cijeloj dvorani, zato je Arena i odabrana, istaknuo je. Utičnica nema oko kreveta, ali će svaki krevet biti ograđen paravanom, a uz njega će biti stolica za osobne stvari i medicinske potrepštine. Ondje je apoteka koja je već pripremljena i odvojena pleksiglasom.

Vinković je istaknuo da s parterom Arena ima kapacitete za oko 800 kreveta, ali nada se da to neće biti potrebno. Što se tiče najma, rekao je kako se plaćaju samo troškovi održavanja, struja, voda i grijanje.

U pripremi su i dvorane u drugim gradovima u Hrvatskoj - Osijeku, Splitu i Rijeci, kaže Vinković.

Beroš: Dolazak pacijenta u Arenu ovisit će o dinamici punjenja bolničkih kapaciteta

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak kako će dolazak prvih pacijenta u zagrebačku Arenu, u kojoj se postavlja 400-tinjak kreveta za lakše i srednje teške pacijente s covidom, ovisiti o dinamici punjenja bolničkih kapaciteta.

"U KB Dubrava imamo još znatan broj ležećih kreveta koji se mogu osigurati te ekspedicijski kamp Hrvatske vojske a tek onda na red dolaze sekundarni centri, Arena i drugi", rekao je Beroš nakon sastanka s predstavnicima veledrogerija.

Ističe, međutim, kako izazov neće biti smještajni kapaciteti i sami kreveti, već nedostatak zdravstvenog osoblja, liječnika i medicinskih sestara, ovisno o opsegu ulaska virusa u zdravstveni sustav i broj liječnika koji će biti ubuduće biti zaražen ili u samoizolaciji.

"To će se nastojati osigurati preraspodjelom zdravstvenih kadra te angažmanom umirovljenih liječnika ali ne za rad s covid pozitivnim pacijentima", rekao je.

Preko 1000 njegovatelja i njegovateljica je u ovom trenutku na zavodu za zapošaljvanje i moguće je računati i na njih, a isto tako i na liječnike koji rade pod nadzorom, studente završih godina medicine te medicinske sestre na završnim godinama svog studija, poručio je.

Vezano uz slanje zdravstvene inspekcije KB Dubrava Beroš je rekao kako ga je koordinator liječenja bolesnika s koronavirusom u toj bolnici izvijestio da se vodi briga o prehrani bolesnika ali da je zbog prijema više od 40 bolesnika bilo moguće da netko od bolesnika nije dobio na vrijeme obrok. Beroš je rekao kako to smatra nedopustivim te je zato sam uputio zdravstvenu inspekciju koja će ispitati sve okolnosti. Dodao je i kako nema informaciju da je došlo do nestašice lijekova u bolnici.

Komentirajući smrt 17-godišnje djevojke u Splitu, Beroš je rekao kako je ona, uz covid, imala određene kardijalne i respiratorne probleme koji su pridonijeli smrtnom ishodu.

"Kada sagledavamo smrtnost od koronavirusa onda sagledavamo sve te elemente. Postoje jasne defincije Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za prevenciju i praćenje bolesti koji se slučajevi pripisuju smrti od covida-19. Ne znam detalje ali vjerujem da je struka rekla sve i da su se u Splitu ponašali sukladno procedurama kad je u pitanju utvrđivanje smrti", rekao je Beroš.

(Hina)