UMAG – Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak je na sastanku s lokalnim udruženjima obrtnika i savudrijskim ribarima, istaknula da ribari ne smiju trpjeti nikakve posljedice pograničnog spora sa Slovenijom u Savudrijskoj vali, pogotovo financijske.

“Po pitanju spora u Savudrijskoj vali, Hrvatska i dalje stoji iza svog stava da je riječ o presudi koja nije priznata jer je donesena u kontaminiranom procesu. Mi ćemo, kao i uvijek do sada, pred odgovarajućim međunarodnim tijelima i sudovima ustrajati i dokazivati naše stavove koje podržava i međunarodno pravo. Vjerujemo u pozitivno rješenje, jer nam se strpljiv i pravno-argumentiran pristup dosad isplatio, pa se nadam da će i dalje”, rekla je Vučković nakon sastanka održanog u utorak u Umagu.

Ustvrdivši kako ribarima nije lako raditi pod takvim pritiskom i u takvim okolnostima, naglasila je kako ministarstva pravosuđa, vanjskih i unutarnjih poslova te poljoprivrede, svako na svoj način, nastoje tu situaciju olakšati.

“U tome za sada uspijevamo. Hrvatska je angažirala i pravnu pomoć za ribare i oni što se toga tiče nemaju financijskih poteškoća, niti operativnih. Cijeli postupak vodi Ministarstvo pravosuđa koji je angažiralo pravnu pomoć u inozemstvu”, rekla je Vučković.

Slovenci šalju kazne

Savudrijski ribari upozorili su da im gotovo svakodnevno stižu kazne iz Slovenije zbog navodnog kršenja crte razgraničenja.

“Mi te kazne ne priznajemo jer se radi o našem akvatoriju i naši ribari ondje najnormalnije love ribu i izlaze brodovima. Pri tome imaju svu potporu MUP-a i svih drugih ministarstava. Angažirali smo slovenskog odvjetnika koji ih već dulje vrijeme zastupa, a mi snosimo te troškove, dok on ulaže sve pravne lijekove koji su potrebni u Sloveniji”, rekao je pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec.

Zadovoljan današnjim sastankom i potporom Ministarstva poljoprivrede je ribar Diego Makovac, koji je potvrdio kako ribari izlaze na more u pratnji policije, što je, kako je rekao “postala rutina”.

Kaže da svakodnevno pristižu po dvije-tri kazne iz Slovenije te kako ih je do sad skupio gotovo tisuću, svaku između 400 i 800 eura.

Ministrica Vučković izvijestila je da se na sastanku razgovaralo i o budućoj uredbi koja će na regulirati korištenje europskih sredstava za ribarstvo i hortikulturu.

Podsjetila je na jučerašnji početak isplate predujmova za izravna plaćanja za 2021. godinu u iznosu od 1,56 milijardi kuna, što je 200 milijuna kuna više nego za 2020. godinu.

 “Uvijek nastojimo reagirati i dodatnim potporama. Sinoć smo postavili na elektronsko savjetovanje novi program kojim ćemo nastojati pomoći poljoprivrednim proizvođačima u sektoru govedarstva, svinjogojstva, voćarstva i povrća”, rekla je. (Hina)