Uspostavljena je prekogranična razmjena podataka hrvatske aplikacije Stop COVID-19 sa službenim aplikacijama drugih zemalja članica EU, objavljeno je u četvrtak na Vladinim službenim internetskim stranicama - Koronavirus.hr .

Rezultat je to odluka i preporuka Europske komisije te tehničkih i sigurnosnih zahtjeva Mreže za e-zdravstvo i drugih europskih tijela.
Time je Hrvatska postala sedma po redu zemlja EU, uz Dansku, Njemačku, Irsku, Italiju, Latviju i Španjolsku, koja putem federacijskog pristupnika (European Federation Gateway Service) razmjenjuje „zaražene ključeve“ i tako omogućuje anonimno obavještavanje inozemnih kontakata o postojanju rizika od zaraze bolesti COVID-19.

Instaliranjem aplikacije, uz uključivanje postavke za prekograničnu razmjenu podataka, osigurat će se da se obavijest o izloženosti dobije i u slučaju putovanja u inozemstvo ili interakcije s korisnicima drugih ovlaštenih COVID-19 mobilnih aplikacija u Hrvatskoj.

Prekogranična razmjena podataka među nacionalnim mobilnim aplikacijama za praćenje kontakata definirana je Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2020/1023 od 15. srpnja 2020., navodi se na web stranici Koronavirus.hr .

'Što više ljudi koristi aplikaciju, to je vjerojatniji pozitivan učinak na borbu protiv virusa i bolje ćemo moći ocijeniti njezinu učinkovitost. Svaka uspješna notifikacija znači potencijalno spašen život', dodaje se.

Stopa preuzimanja u EU-u trenutačno je od 1 % do 38 % stanovništva, ovisno o državi članici.

No čak i pri niskoj upotrebi, moguće je napraviti razliku: istraživači kažu da na 15% može imati značajan utjecaj na širenje i smrtnost. Zbog toga se svi koji imaju dostupnu aplikaciju potiču da je instaliraju i da je koriste kako bi obavijestili druge nakon pozitivnog rezultata na test, navedeno je na Koronavirus.hr .

(Hina)