Načelnik Stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac potvrdio je u srijedu Hini da je ta županija zatražila od Nacionalnog stožera izuzeće od novih, strožih mjera.

Nove, strože mjere, koja će biti objavljene u četvrtak tiču se, između ostalog, zatvaranja ugostiteljskih objekata odnosno kafića i restorana u cijeloj Hrvatskoj.

"Za razliku od nekih drugih dijelova Hrvatske, kafići i restorani u Istri trenutačno nisu žarište zaraze. Upravo iz tog razloga tražimo da u Istri oni i dalje budu otvoreni, za početak još idućih osam dana, nakon čega će se utvrditi kakva je epidemiološka situacija na istarskom poluotoku", rekao je Kozlevac.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Aleksandar Stojanović također je ustvrdio kako ne zagovara uvođenje strožih mjera.

"Broj novozaraženih nije mali nego je, da tako kažem, stabilno veliki. Te brojke se u dnevnom rasponu kreću od 60-ak do 80-ak novozaraženih, koliko smo ih imali danas. Nama su najveći izvor zaraze bliski obiteljski kontakti i privatna druženja i okupljanja. Odgovornim ponašanjem ljudi, smanjivanjem obiteljskih druženja, smanjili bismo i broj novozaraženih osoba", rekao je Stojanović.

U Istri je u posljednja 24 sata potvrđeno novih 86 slučajeva zaraze koronavirusom, što je do sada najveći dnevni broj u Istri, dok su dvije covd-pozitivne osobe umrle.

- Svi ugostiteljski objekti, osim onih u hotelima i kampovima, od petka u ponoć ili od subote zatvaraju svoja vrata u sklopu novih restriktivnih epidemioloških mjera, zatvaraju se i teretane, fitness i rekreacijski centri, zabranjuju se svadbe, obustavlja se održavanje sajmova i priredbi, a kina, kazališta, muzeji, galerije i škole ostaju otvoreni, objavio je Jutarnji list

Zadnji je to nacrt mjera koji se, nakon današnjeg još jednog rekordnog dana od pojave koronavirusa, brusio na užem kabinetu Vlade, a koji treba još amenovati premijer Andrej Plenković. Mjere će sutra biti predstavljene javnosti i bit će na snazi sve do Badnjaka, kada će se ovisno o epidemiološkoj situaciji procjenjivati hoće li se ublažavati ili će se nastaviti s njima.

Prema tim informacijama škole i fakulteti ipak neće u potpunosti prijeći na online nastavu, kao što se spominjalo. Također, kulturni objekti ostaju otvoreni jer se procijenilo da i sada imaju izrazito restriktivne mjere i da su mjesta s niskim rizikom od zaraze. Navodno se neće zatvoriti ni teretane. Te mjere na snazi bi trebale biti najmanje do Badnjaka, a u cijelosti će se objaviti sutra na sjednici Vlade.

Posljednji set strožih mjera stupio je na snagu prije nekoliko dana, a njime se, uz ostalo obustavio rad noćnih klubova i kasina, a ograničila su se javna okupljanja, svadbene svečanosti i pogrebi.

(H/iPress)