Sukobi skupina prosvjednika i redarstvenih snaga nastavili su se u subotu predvečer u Parizu, gdje su organizirani prosvjedi protiv zakona o sigurnosti u Francuskoj.

U subotu predvečer zapaljeni su novinski kiosk, ulaz u Francusku banku i pivnica pokraj nje, blizu Trga Bastille, zbog čega su vatrogasci morali intervenirati.

U neposrednoj blizini, skupine prosvjednika u crnom gađale su redarstvenike svakojakim predmetima, a oni su uzvraćali suzavcem, izvijestila je novinarka agencije France Pressea.

Nekoliko prosvjednika je ozlijeđeno, među njima i žena kojoj su prvu pomoć pružili drugi prosvjednici i ekipe uličnih liječnika, izvijestila je druga novinarka AFP-a.

Prosvjednici su gađali policiju kamenim kockama kojima je popločan trg.

Nešto ranije tijekom poslijepodneva, nedaleko od tog mjesta nekolicina prosvjednika u crnom prevrnula je kombi i pomoću ograda i predmeta uzetih s gradilišta napravila barikade te gađala policajce, rekla je novinarka na mjestu događaja.

U blizini su gorjeli kontejneri za otpad i automobili šireći nesnosan vonj.

Tisuće ljudi prosvjedovale su i u Lilleu, Rennesu, Strasbourgu i drugim gradovima.

Prosvjedi su uslijedili nakon što su ovaj tjedan objavljene snimke sigurnosnih kamera na kojima se vidi kako su trojica policajaca u Parizu 21. studenoga pretukla crnog glazbenog producenta Michela Zeclera.

Incident je raspirio nezadovoljstvo i zbog prijedloga zakona koji bi mogao ograničiti prava novinara da izvješćuju o policijskoj brutalnosti.

Tim bi se zakonom ograničila mogućnost snimanja policajaca dok obavljaju svoje dužnosti.

Organizacijama novinara i skupinama za građanske slobode koji su organizirali prosvjede pridružili su se krajnje lijevi militanti, ekološki aktivisti i prosvjednici pokreta "žutih prsluka”, koji prosvjeduju protiv vlade već dvije godine.

(Hina)