Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je informaciju kako je 6 od 18 vatrogasaca iz Istre koji su bili na intervenciji na Baniji zaraženo koronavirusom.

"Mi smo poslali velike količine antigenskih testova u SMŽ. Sve osobe koje su pozitivne su stavljene u izolaciju. Kad dobijemo podatke ćemo objaviti. Imali smo nekoliko pozitivnih slučajeva u smještaju te u domovima za starije i imali smo slučaj šest vatrogasaca iz Istre koji su bili na intervenciji nakon potresa. Njih 6 od 18 su bili pozitivni", rekao je Capak.

Hrvatska sudjeluje u zajedničkoj nabavi cjepiva protiv covida-19, koju provodi Europska komisija. Nabava se ugovara s više proizvođača i postupci još traju. Ugovori s četiri proizvođača su već zaključeni. Prema tim ugovorima očekuje se ukupno 5.600.000 doza cjepiva do kraja 2021. godine, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Naručena su cjepiva: AstraZeneca/Oxford (adenovirusno vektorsko cjepivo) – 2.700.000 doza, Johnson&Johnson/Janssen (adenovirusno vektorsko cjepivo) – 900.000 doza, Pfizer/BioNTech (mRNA cjepivo) – 1.000.000 doza i Moderna (mRNA cjepivo ) – 1.000.000 doza.

- Ako se registrira AstraZeneca i ako dobijemo potrebne količine, sigurno će se cijepiti 50 posto stanovništva RH do ljeta. Toliko ćemo imati cjepiva. No, tablice se svakodnevno mijenjaju. Pfizer će nam isporučiti ukupno milijun i 690.000 doza, a planiran je bio milijun. Naravno da smo pazili da doze ne dođu prekasno. Moderna je ponudila dodatne doze u četvrtom kvartalu, no tad nam više nije potrebno. Pfizer je ponudio ranije pa smo uzeli njih, objasnio je Capak na današnjoj konferenciji za novinare. (iPress)