Njemačka kancelarka Angela Merkel rezervirana je u pogledu suspenzije Twitter profila američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekao je u ponedjeljak njezin glasnogovornik, dodajući da bi zakonodavci, a ne privatna poduzeća, trebali odlučivati o ograničavanju slobode izražavanja, a Trumpa je podržao i francuski politički vrh.

Istup Steffena Seiberta, njezina glavnog glasnogovornika, održava zabrinutost Berlina i velikog dijela Europe zbog moći velikih društvenih medija kao što su Twitter i Facebook da oblikuju javni diskurs.

Odnosi njemačke kancelarke s Trumpom nisu bili prisni tijekom njegova četverogodišnjeg mandata, pa je njezina odluka da u ovom pitanju stane uz njega tim neobičnija.

Twitter je trajno zabranio Trumpu korištenje svoje platforme nakon što su njegove pristaše upali u Kongres izazvavši višesatni kaos u kojem je poginulo petero ljudi. Platforma je objasnila da bi njegovi tvitovi mogli potaknuti još nasilja.

„Pravo na slobodu mišljenja od temeljne je važnosti”, rekao je Seibert na redovitoj konferenciji za novinare u Berlinu u ponedjeljak, prenosi Reuters.

„Imajući to u vidu, kancelarka smatra problematičnim što su predsjednikovi profili trajno suspendirani”.

Dodao je da je Twitterova praksa dodavanja upozorenja na Trumpove netočne tvitove bila primjerena, budući da je platforma dužna osigurati da javni diskurs ne bude zatrovan mržnjom, lažima ili poticanjem na nasilje.

Facebook je također zabranio Trumpu korištenje svoje platforme, kao i Snapchat i Twitch.

Nijemci su oprezni prema kršenjima slobode govora, dijelom zbog iskustva s komunistima i nacistima, koji su koristili nasilje i cenzuru da bi osvojili i zadržali vlast.

Francuski politički vrh također je osudio protjerivanje Trumpa s društvenih medija, prenosi AFP.

Ministar gospodarstva Bruno Le Maire poručio je da za „regulaciju digitalnih divova ne može biti odgovorna sama digitalna oligarhija”.

„Šokiran” tom odlukom, ministar je osudio „prijetnju” te „digitalne oligarhije” za „države i demokracije” i ustvrdio da su „suvereni naroda”, „države” i „pravosuđe” jedini legitimni za „regulaciju digitalnih divova”.

Europski povjerenik Thierry Breton također je kazao da je „zaprepašten” odlukom društvenih medija u vezi Trumpa.

Glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal ocijenio je da je „ušutkavanje” jedne osobe na društvenim mrežama, koje su postale „oblik društvenog prostora”, dvojbeno zbog „izostanka kriterija posebno propisanih zakonom” za takve slučajeve.

Francuska vlada pokušala je 2020. zakonskim putem regulirati govor mržnje na internetu, no Ustavno vijeće odbacilo je u lipnju tu inicijativu, ocijenivši da zadire u slobodu izražavanja.

Attal je s tim u vezi kazao da „postoji razlika između ublažavanja sadržaja i onemogućavanja izražavanja”.

Prosvjedovala je i francuska oporba, od šefa radikalno lijeve stranke Nepokorena Francuska Jean-Luca Mélenchona do šefica krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, koja je ocijenila da je riječ o „demonstraciji sile” „velikih privatnih kompanija koje smatraju da su moćnije od države, što je vjerojatno istina”.

Predsjednik sjeverne francuske regije Hauts-de-France Xavier Bertrand, desne političke orijentacije, pozvao je na „razbijanje” nekih od tih velikih kompanija koje se zajednički naziva Gafa (Google, Apple, Facebook, Amazon) zbog njihove „prijetnje demokraciji”.

S druge strane, lijeva europska zastupnica Aurore Lalucq je zahvalila Twitteru na njegovoj odluci, "barem jednom".

Upadom na Kapitol počinje doba strožih pravila za društvene mreže

Upad pristaša Donalda Trumpa u američki Kapitol trenutak je koji je najavio i doba strožih pravila za društvene mreže, ocijenio je povjerenik EU-a Therry Breton usporedivši taj događaj s napadima 11. rujna koji su pokrenuli globalni obračun s terorizmom.

"Kao što je 11. rujna predstavljao promjenu paradigme za globalnu sigurnost, 20 godina kasnije svjedočimo prekretnici u ulozi digitalnih platformi u našoj demokraciji", napisao je europski povjerenik za unutarnje tržište u komentaru za list Politico.

Twitter je u petak trajno zatvorio osobni račun predsjednika SAD-a Donalda Trumpa onemogućivši mu komunikaciju s gotovo 90 milijuna sljedbenika preko te mreže, a kao razlog je naveo opasnost od daljnjeg poticanja na nasilje nakon što je Trump pozvao tisuće svojih pristaša da krenu na Kapitol, središte najviše zakonodavne vlasti u SAD-u.

"Ako se još itko pita jesu li online platforme postale sistemski čimbenici u našim društvima i demokracijama, prošlotjedni događaji na Kapitolu" su im dali odgovor, napisao je Breton.

Blokiranjem Trumpovog računa kompanije vlasnice društvenih mreža konačno su priznale svoju odgovornost u sprječavanju širenja nezakonitog sadržaja koji se brzo širi, dodao je.

"Oni više ne mogu skrivati svoju odgovornost prema društvu tvrdeći da su samo pružatelji usluga", napisao je član Komisije, navodi agencija Reuters.

Breton je, međutim, napisao i da je začuđen odlukom Twittera.

"Činjenica da direktor kompanije može isključiti predsjednika SAD-a bez provjera i procedura je zbunjujuća", napisao je Breton.

"To nije samo potvrda moći tih platformi već i pokazatelj dubokih slabosti organizacije naših društava u digitalnom prostoru", ocijenio je.

Odluka Twittera o zatvaranju računa američkog predsjednika dočekana je s podijeljenim reakcijama i europskih političara.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rezervirana je u pogledu suspenzije Twitter profila američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekao je u ponedjeljak njezin glasnogovornik, dodajući da bi zakonodavci, a ne privatna poduzeća, trebali odlučivati o ograničavanju slobode izražavanja.

Istup Steffena Seiberta, njezina glavnog glasnogovornika, odražava zabrinutost Berlina i velikog dijela Europe zbog moći velikih društvenih medija kao što su Twitter i Facebook da oblikuju javni diskurs.

Francuski politički vrh također je osudio protjerivanje Trumpa s društvenih medija, prenosi AFP.

Ministar gospodarstva Bruno Le Maire poručio je da za „regulaciju digitalnih divova ne može biti odgovorna sama digitalna oligarhija”.

S druge strane, lijeva europska zastupnica Aurore Lalucq je zahvalila Twitteru na njegovoj odluci, "barem jednom".

Mađarska je ranije kritizirala Twitter zbog uplitanja u službene račune nakon što je suspendirao račun mađarske vlade u rujnu.

"Danas su njihovi cenzori otišli dalje i uklonili gotovo 200 mojih sljedbenika bez objašnjenja", napisao je glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs na Twitteru. "Velike tehnološke kompanije propovijedaju toleranciju i pluralizma. Oni o tome pričaju ali to ne provode", ustvrdio je.

U prosincu je Europska komisija najavila nacrt pravila za tehnološke divove poput Googlea, Facebooka, Applea i Amazona.

Nova pravila bi obvezala kompanije da čine više na suzbijanju ilegalnog sadržaja poput govora mržnje i namjerne manipulacije internetskim platformama.

U ponedjeljak je Posebni odbor Europskog parlamenta za vanjsko uplitanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje (INGE), raspravljao o izazovima s kojima se suočavaju europske demokracije i građani u kontekstu sve veće izloženosti dezinformacijama i lažnim vijestima.

U raspravi je hrvatska europarlamentarka Sunčana Glavak istaknula da su ključni izazovi jačanje odgovornosti digitalnih sustava i neovisnosti novinarstva širom Unije i svijeta. "Europljane treba upozoriti na opasnost od dezinformacija, govora mržnje i utjecaja vanjskih sila koje se pokušavaju miješati u izbore i demokratski život Europe”, naglasila je Glavak (HDZ/EPP) i pozvala EU da osigura "efektivan i koordiniran odgovor institucija na dezinformiranje i lažne vijesti", priopćio je ured zastupnice.

(Hina)