Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u utorak kako teško da ćemo dobiti obećane doze cjepiva, a naglasio je i kako je EU napravila sve da raspodjela bude pravedna prema broju stanovnika, no čini se "da do te pravedne raspodjele neće doći".

"Pfizer nam je smanjio broj doza za sljedeće tri isporuke. Ono što nam dolazi u sljedeća dva tjedna je smanjeno za 14 kutija po 975 doza. Mi smo dobili 11 kutija cjepiva manje, to nas razočarava i otežava nam provedbu plana cijepljenja. Sve količine koje imamo čuvamo za docjepljivanje", rekao je Capak za središnji Dnevnik HTV-a.

Ne zna se, kaže, kakva će biti distribucijska lista u ožujku. Nada se da će to biti značajno više, no "ne može znati unaprijed".

"I Moderna je odgodila isporuku za tjedan dana, tih 4800 doza koje smo već trebali dobiti, dobit ćemo u nedjelju", rekao je Capak.

AstraZeneca je, podsjetio je, prva pregovarala sa svim zemljama EU, obećavali su da će već u prosincu biti isporučene velike količine cjepiva.

"U njihov razvoj cjepiva EU je uložila velik novac i od njih smo najviše očekivali. Oni će se registrirati tek 29. siječnja. EU traži od njih da isporuka počne ranije i da se ispoštuju potpisani ugovor. Mi se nadamo da će se situacija popraviti, ali teško da ćemo dobiti obećane doze", ustvrdio je.

Capak je rekao i kako ne zna koliko su cjepiva kupile bogate zemlje.

"Dolazi do sloma sustava u koji smo vjerovali. EU je napravila sve da to bude pravedna raspodjela prema broju stanovnika, ali čini nam se da do te pravedne raspodjele neće doći. Zemlje koje su individualno pregovarale i dale više novca očito su dobile više nego što smo mi", rekao je.

Tvrdi i kako će svi dobiti drugu dozu Pfizerova cjepiva na vrijeme. Što se tiče Moderne, kaže, nema nade da će se u veljači povećati količine cjepiva, a sve nade polažu u AstraZenecu.

"Ako to bude tako, mi do kraja veljače može procijepiti starije osobe i kronične bolesnike, no to bi trebale biti značajne količine cjepiva jer takvih osoba ima najmanje 600-700 tisuća u Hrvatskoj", rekao je Capak.

(Hina)