U deset dana prijavljeno je više od 30 slučajeva spolnog uznemiravanja, a MUP je počeo izvide na Akademiji dramskih umjetnosti, piše u srijedu Večernji list, ističući da je razotkrivanje spolnog nasilja izuzetno važno jer se nasilje zaustavlja kada žrtva prekine šutnju.

Tri godine nakon što je krenula lavina prijava za seksualno uznemiravanje u Americi i sa sobom ponijela desetke moćnih muškaraca koji su godinama nesmetano zlorabljivali svoju moć, trend sve jače zahvaća i naše prostore, navodi dnevnik.

Prvo s prijavama glumica u Srbiji, što se prelilo u cijelu regiju i inicijativu #nisamTražila, grupu koja broji tisuće članova i koja ujedinjuje sve veći broj žena koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja.

Prijave stižu iz dana u dan, a u posljednjih je desetak dana, prema procjeni Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, evidentirano više od 30 slučajeva spolnog uznemiravanja.

"Zadnjih nekoliko godina uočen je trend znatnog porasta broja osoba koje se pravobraniteljici pritužuju na spolno uznemiravanje, uglavnom u području rada i zapošljavanja", navodi pravobraniteljica.

S druge strane, iako u području pravosuđa nemamo preciznu i službenu statistiku, prema praćenju pravobraniteljice, bilježimo vrlo mali broj osuđujućih presuda – svega nekoliko na godišnjoj razini.

Pokazalo se u praksi da naš zakonodavni okvir ne nudi dovoljnu razinu zaštite, navodi pravobraniteljica. Presporom i neizvjesnom opcijom pokazuje se i sudska zaštita putem privatne tužbe žrtve protiv poslodavca koji nije otklonio protupravno i diskriminatorno ponašanje.

Stručnjaci ističu kako je razotkrivanje spolnog nasilja izuzetno važno s više aspekata. "Kad žrtva prekine šutnju, tu se nasilje zaustavlja. Nadalje, žrtvama je važno da smognu snage suprotstaviti se jer se to dugo ne usuđuju ni u mislima vezane snažnim strahom, a takav izlazak iz straha pridonosi njihovu oporavku. Treći aspekt je procesuiranje", kaže psihologinja Marijana Senjak iz Ženske sobe, donosi Večernji list.

(Hina)