Nakon brutalnog napada u središtu Pule na Tangru Burić i hrvatskog branitelja i invalida Domovinskog rata, njezinog 69-godišnjeg supruga Tihomira Antića Đonija, konferenciju za novinare sazvala je Istarska udruga dragovoljaca Domovinskog rata. 

Podsjetimo, kada je oko 15 sati nakon što su dvojica huligana gurali, vrijeđali i verbalno napali njegovu suprugu na križanju Kranjčevićeve i Marulićeve, izišao obraniti je, Antića i malodobnog sina napali su ti isti huligani kojima je stiglo i 'pojačanje' s palicama i šipkama. Prema riječima očevidaca riječ je o Romima.

Antića je, ni sam ne zna koliko huligana, izudaralo a nakon što je završio u bolnici utvrđene su, srećom, tek lakše ozljede.  Iz PU istarske su izvijestili da su dva počinitelja odmah uhićena, dok se za dvojicom još traga.

- Dva napadača su iz kvarta, svi ih znaju. Ovo nije prvi napad na mene, ukrali su mi auto, bicikle a jedan je s motorom naletio na mene. Provaljuju i kradu po stanovima, ne znam čime se bave, vjerojatno drogom. Policiji su poznati i od ranije, kaže Antić pojasnivši da ih susjedi uglavnom ne prijavljuju jer ih se boje. Ne znam jesu li i ovi što su došli s palicama iz istog kvarta, nisam siguran. Nakon što sam sišao braniti suprugu jedan je bocu piva bacio na mene, išamarao sam ga a iza ugla su stigli s palicama. Branio sam se da izvučem živu glavu, tako da ni  ne znam točno koliko ih je bilo. Ali ima očevidaca, tako da policija sigurno zna koji su, rekao je Antić na konferenciji za novinare. 

Naglasio je kako bi postupio isto i da je netko drugi napadnut, a ne njegova supruga, pozvavši institucije da konačno odrade svoj posao kako se nešto slično ne bi dogodilo još nekom. Ovog puta je izbjegnut najgori scenario, mislim da sam imao sreće, rekao nam je Antić. 

Dragovoljci i branitelji su ogorčeni napadom ali i šutnjom civilnih udruga i predstavnika vlasti u Gradu Puli. Nitko nije ustao u obranu gospođe koja je i sama invalid, gradonačelnik nije ni nazvao napadnutog Antića - ni trunke empatije nema. Da li je to možda što ti napadači služe nekome a ujedno su i biračko tijelo vladajućeg IDS-a, zapitao se u ime Koordinacije Hrvatskih branitelja Istre dr. Oriano Bulić rekavši kako je nedopustivo da u tolerantnoj Puli građani postaju žrtve organiziranih bandi. 

- Mislim kako je riječ o organiziranom i ciljanom napadu na hrvatskog branitelja, a valjda će se saznati i tko ih je organizirao. Valjda ti banditi koriste lokalnim vlastima kada se nisu ni oglasili, rekao je Bulić.

A nejasno je i kako jedan saborski zastupnik može tražiti ista prava za Rome kao što ih imaju hrvatski branitelji i zbog čega bi jedna manjina imala veća prava od bilo koga od vas. Oni Romi koji su bili hrvatski branitelji imaju jednaka prava i na stambeno zbrinjavanje kao i bilo tko od branitelja. Ne znam što Veljko Kajtazi priča ali još se uvijek nitko nije o tim navodima izjasnio, kaže Bulić.

Napadi na hrvatske branitelje u posljednjih godinu-dvije sve su češći i mislim da to nije slučajno. Ali mi nećemo šutjeti i nećemo to dozvoliti, naglasio je Bulić. 

Gdje su sada te silne udruge za zaštitu žena, zašto nisu napadnutoj ženi pružile moralnu i psihološku pomoć?

Drago Franjolić, glasnogovornik Udruge Istarskih dragovoljaca Domovinskog rata: Sredinom prošloga tjedna, grupa predatora napala je nemoćnu ženu. Napali su je zato jer im je bilo dosadno ,željeli su malo divljati i poniziti svoju žrtvu. Htjeli su povrijediti i poniziti ženu, majku, radnicu koja je cijeloga života radila i brinula se o svojoj obitelji. Htjeli su povrijediti i poniziti ženu invalida.

Jedini koji su pritekli u pomoć toj nemoćnoj ženi, bili su njezin muž, ratni vojni invalidi i njezin maloljetni sin. Maloljetnika su izudarali, srušili na zemlju i izcipelarili. S mužem invalidom išlo je malo teže pa su upotrijebili palice.

Ističem, napadnuto je dvoje invalida i jedan maloljetnik, napadnuta je nemoćna žena. Gdje su sada te silne udruge za zaštitu žena, zašto nisu napadnutoj ženi pružile moralnu i psihološku pomoć? Zašto se nisu, barem, interesirale kako je toj ženi. Još gore je što niti gradonačelnik Miletić nije osjetio niti trunke empatije za to dvoje invalida i njihovog maloljetnog sina i nije se potrudio da ih nazove telefonom, da im izrazi žaljenje što su tako brutalno napadnuti i povrijeđeni u njegovom gradu. Tim više sam šokiran takvom bezosjećanošću gospodina Miletića, zato jer je pretučen RVI koji je stradao boreći se u pulskoj postrojbi Vange, koja je proslavila Pulu i Puljane u Domovinskom ratu. Takav ignorantski postupak gospodina Miletića je za svaku osudu i pravi je pokazatelj njegovog odnosa prema braniteljima i ratnim vojnim invalidima".

Od Kajtazija očekujemo ispriku, a od gradonačelnika Pule objašnjenje zbog čega nije jasno osudio ovaj napad šestorice napadača na našeg Đonija

 U cijelosti donosimo i obraćanje Vladimira Gašparinija, predsjednika Udruge Istarskih dragovoljaca DR:

Istarski dragovoljci Domovinskog rata najoštrije osuđuju divljački i bezobzirni fizički napad na hrvatskog branitelja i invalida domovinskog rada Tihomira Antića Đonija, koji se dogodio prošloga tjedna u sred bijela dana u širem središtu grada Pule. Tihomir Antić nikoga nije izazivao, nikoga nije prozivao i nije dao ama baš nikakav povod za napad, nego je branio integritet svoje supruge. Zbog toga je napadnut od strane šestorice odraslih muškaraca, i to ne samo šakama, već metalnim šipkama i štangama i drvenim palicama.

Takav obračun s hrvatskim ratnim invalidom u središtu Pule ne samo da je neprihvatljiv, već nama dragovoljcima Domovinskog rata jedno novo iskustvo na kojega ćemo u budućnostu znati reagirati. Nitko nema prava tući naše članove i mi to nećemo dopustiti. Još nas više začuđuje potpuno izostanak bilo kakve reakcije vlasti i uprave grada Pule - oni su ostali potpuno gluhi i slijepi na ovaj incident, kao da se ništa nije dogodilo. Možda je pravi razlog u činjenici da su napadači po svemu sudeći organizirani glasači IDS-a, pa ih na taj način žele zaštiti i sve gurnuti pod tepih. Ali, mi nećemo dopustiti takav razvoj situacije. Pred zakonom moraju svi biti jednaki. Mi smo se borili kako u Hrvatskoj ne bi bilo privilegiranih, a sada, nakon 30 godina u Puli imamo situaciju da grupa hulja i najgori ološ metalnim šipkama po glavi u sred bijela dana napada hrvatskog branitelja i invalida i njegovu ženu. Takva situacija je nedopustiva i kako smo znali reagirati i ustati protiv nepravde '91. tako ćemo znati i '21.

Možda je sve ovo zataškano zbog posjeta Puli saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, koji je u petak u Puli otvorio romsku knjižnicu. Pritom je izrekao nešto što u Hrvatskoj nije dobilo dovoljno odjeka, pa tako ni reakcija. Rekao je da se Romi u Hrvatskoj moraju stambeno zbrinjavati prema modelu po kojem se zbrinjavaju hrvatski branitelji. Svaka čast svim nacionalnim manjinama, ali nisu Romi oslobodili Hrvatsku nego hrvatski branitelji. Ovo je još jedan udar na Domovinski rat i na hrvatske branitelje, uostalom u HV-u je bilo pripadnika svih naroda, nacija i manjina i nismo se dijelili prema naciji i nacionalnosti nego prema znaku na nadlaktici i vojničkoj kapi. Kako se nismo djelili tada, tako nećemo ni sada i zbog toga su riječi zastupnika Veljka Kajtazija ne samo uvreda svi hrvatskim braniteljima nego i zdravom razumu. Zbog toga od njega očekujemo ispriku, a od gradonačelnika Pule objašnjenje zbog čega nije jasno osudio ovaj napad šestorice napadača na našeg Đonija".

PU istarska izvijestila je kako su dva napadača uhićena dok se za ostalima traga. (iPress)