U posljednja 24 sata u Istarskoj županiji su potvrđene četiri novozaražene osobe koronavirusom, a u bolnici je umrla 74-godišnja COVID-19 pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. 

Stožer je apelirao na građane na strogo strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera.

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 291 uzorak briseva na COVID-19 te su potvrđene četiri novozaražene osobe. Kod tri osobe riječ je o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe", naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite. U epidemiološkoj obradi nalazi se jedna osoba.

Od jučer su se oporavile dvije osobe pa je trenutno u Istri 38 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U  mjerama samoizolacije je 875 osoba.

U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 24 osoba dok je tijekom jučerašnjeg dana umrla jedna 74-godišnja COVID-19 pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima. 

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac u izjavi za Hinu ocijenio je epidemiološku situaciju u Istri i dalje povoljnom, dodavši kako se osjeća jedno lagano opuštanje kod građana, što nije dobro niti primjereno jer okruženje nije povoljno.

"U Istri trenutno ne postoji neko posebno žarište koje možemo istaknuti, jer nam novooboljeli pristižu praktički sa svih strana, a uglavnom se i dalje radi o oboljelima koji dolaze iz samoizolacije. U zadnjih tjedan dana opet imamo po nekoliko oboljelih članova iste obitelji, što znači da se ljudi i dalje nesmotreno druže i ne vode računa o zaštiti od zaraze, naglasio je Kozlevac.

Dodaje kako na taj način dolazi do proboja virusa koji ugrožava veći broj ljudi.

Stoga je Kozlevac još jednom apelirao na sve građane, a posebno na osobe koje rade u zdravstvenim, školskim i drugim javnim službama, da se strogo pridržavaju svih epidemioloških mjera kao i do sada, i da ne dolaze na posao ako imaju bilo kakve simptome bolesti. 

(iPress)