U Hrvatskoj je dosad potvrđeno 60 slučajeva britanskog soja koronavirusa, tri slučaja južnoafričkog soja i dva slučaja njujorškog soja, o kojem zasad ne znamo puno, izvijestio je u ponedjeljak ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

O njujorškom soju, o kojemu su se informacije pojavile krajem prošloga tjedna, malo se zna osim da se širi brže i da udio tog soja u New Yorku raste, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Novi soj s izleta u Zanzibar

Tri osobe s južnoafričkim sojem bile su na izletu u Zanzibaru. "Dobili smo od ECDC-a potvrdu za dvije osobe koje su u Zanzibaru bile krajem prvog mjeseca, one su završile u karanteni i nije bilo prijenosa bolesti na okolinu. Za jednu osobu čekamo potvrdu, bila je u Zanzibaru 16. veljače, prije završetka izleta je došla kući, imamo sumnju na južnoafrički soj, a potvrda će doći od ECDC-a", kazao je Capak.

Dodao je kako sve osobe koje u Hrvatsku dolaze iz Južnoafričke Republike i Zanzibara podliježu istim mjerama kao i osobe koje dolaze iz Velike Britanije i Brazila.

Karantena se ponovno produžuje na 14 dana jer razlozi za njezino skraćivanje na 10 dana više ne postoje - tada je bio veliki broj zaraženih zdravstvenih djelatnika, što više nije slučaj, a pojavile su se opasne varijante virusa koje se brže šire.

"Postotak osoba koji oboli nakon 10. do 14. dana predstavlja rizik veći nego prije. Što se tiče same mjere izolacije, za bolesne će to ostati 10 dana jer sve više ima dokaza u literaturi da osoba nakon 10. dana nije zarazna", rekao je Capak.

Najavio je da će do kraja tjedna u Hrvatsku stići 23.400 doza Pfizerova cjepiva i 7200 doza AstraZenece.

Do kraja ožujka ukupno više od 742.000 doza

Ukupno je do kraja veljače stiglo 315.870 doza - 179.000 Pfizerova cjepiva, 103.200 AstraZenece i 33.600 Moderne. Do kraja ožujka očekujemo još 426.657 doza svih triju vrsti cjepiva, pa bi do tada ukupno bilo isporučeno 742.527 doza, rekao je.

Capak je upozorio da smo proteklog tjedna u odnosu na prethodni imali porast novooboljelih za 32,9 posto. Trenutna incidencija na 100.000 stanovnika je 130,6, najnižu ima Istarska županija s 30,7, a najvišu Dubrovačko-neretvanska županija s 395,2.

Među zemljama EU-a smo na trećem mjestu s Njemačkom, a bolju incidenciju imaju samo Finska i Danska. Udio pozitivnih među testiranima danas iznosi četiri posto.

Čelnik HZJZ-a također je pojasnio kako je na terasama kafića, koje su nakon popuštanja mjera danas ponovno otvorene, dopuštena glazba maksimalne glasnoće do 50 decibela.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih bolesti Davor Božinović ustvrdio je kako se oko dopuštanja glazbe na terasama namjerno iskrivljuju stvari.

"Ovdje se radi o decibelima, glasnom puštanju glazbe, jer to znači da se ljudi koji komuniciraju nužno više približavaju, a to je rizik za širenje epidemije. Nije poanta u tome treba li puštati ovu ili onu vrstu glazbe, je li netko glazbeni fan ili ne, ovo je čisto epidemiološka mjera", rekao je.

Božinović je poručio "svima koji pokušavaju tu odluku dovoditi u pitanje ili se izrugivati" da smo država EU-a koja je bila najmanje zatvorena zbog koronavirusa.

Božinović protiv poticanja represije, citirao Nietzschea

Što se tiče pojave novih sojeva Božinović je podsjetio kako cijela Europa upozorava građane da nije vrijeme za putovanja koja nisu nužna, pogotovo u krajeve u kojima je dokazano prisustvo novih varijanti virusa.

"Svako je takvo putovanje, a vidimo da je južnoafrički soj došao s putovanja u određenu afričku zemlju, rizik za širenje novih varijanti virusa, čime se otežava ukupna borba s pandemijom", istaknuo je.

Upitan zašto se ne kažnjavaju masovna okupljanja mladih, poput onih ispred HNK-a u Zagrebu, Božinović je upozorio na niz istraživanja od početka pandemije, koja pokazuju da mladi diljem svijeta nisu dovoljno uključeni u život zajednice.

To nije lako rješavati preko noći, kazao je, trebalo bi obnoviti solidarnost unutar zajednice tako da više mislimo na druge, a manje samo na sebe i svoju skupinu.

Još uvijek smatram da je represija zadnja stvar koja bi se u ovakvoj situaciji trebala poticati, rekao je Božinović i i citirao njemačkog filozofa Friedricha Nietzschea: "Nemojte nikada vjerovati ljudima koji imaju moćan refleks prema kažnjavanju".

Internet stranica za prijavljivanje na cijepljenje

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je početak rada internet stranice za prijavljivanje građana na cijepljenje - cijepise.zdravlje.hr.

"Aktiviranjem tog sustava Hrvatska se svrstala u vodeće zemlje koje koriste nacionalne središnje platforme za cijepljenje. Vjerujem da ćemo osigurati uspješan start sljedeće faze cijepljena koja nam dolazi po redu prioriteta i za koju smo osigurali 240 cijepnih mjesta", rekao je Beroš.

Nakon prijave putem OIB-a ili MBA broja osoba će dobiti povratnu informaciju o mjestu i terminu cijepljenja, što će ovisiti o količini cjepiva koje će stizati. Neće biti moguće višestruko naručivanje, a omogućit će uvid u cjepni status građana, kaže Beroš. (Hina)