Zaraza koronavirusom potvrđena je kod tri osobe u Istarskoj županiji nakon što je u zadnja 24 sata testirano 348 uzoraka brisa, a u pulskoj bolnici umrla je jedna osoba (68) koja je uz covid-19 imala pridružene kronične bolesti.

Županijski Stožer civilne zaštite priopćio je u četvrtak da je jedna zaražena osoba bliski kontakt već poznate pozitivne osobe, kod jedne se epidemiološki radi o uvezenom slučaju iz Slavonije, a treća osoba je još u epidemiološkoj obradi.

Od jučer se oporavila jedna osoba, trenutno je u Istri 40 aktivnih slučajeva koronavirusa, dok su 923 osobe u samoizolaciji.

Na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice na liječenju su 22 pozitivne osobe.

Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac ponovio je u izjavi Hini da, unatoč nastavku dobrog i povoljnog trenda, u Istri trebaju biti vrlo oprezni s obzirom na okruženje "gdje stanje nije nikako dobro".

Teško očekivati daljnji pad broja novozaraženih u Istri

"Mi smo prije par dana ušli u zelenu zonu po europskim kriterijima te vjerujem da smo u ovom trenutku dosegli maksimum, jer je doista teško očekivati daljnji pad broja novozaraženih s obzirom na mobilnost građana, na okruženje i otpuštanje mjera", rekao je.

Kozlevac je istaknuo da bi u Stožeru bili zadovoljni kada bi se u Istri zadržalo sadašnje, odnosno postojeće stanje.

Naglasio je da će se to stanje zadržati samo ako se građani budu i dalje odgovorno ponašali i pridržavali mjera, pozivajući odgovorne osobe u tvrtkama, školstvu i zdravstvu da vode računa o mjerama i protokolu koji su zadani kako ne bi došlo do ulaza virusa.

(iPress)