Oni koji su preboljeli covid-19 nakon prve doze cijepljenja imali su značajno visoku razinu antitijela, koja se nije povisila nakon drugog cijepljenja, pa vjerojatno neće trebati drugu dozu, istaknula je u ponedjeljak čelnica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Markotić je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite predstavila rezultate istraživanja koje je među svojim djelatnicima provela Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević, čije je rezultate zatražila i Europska agencija za lijekove.

Žene bolje reagirale od muškaraca

Svi djelatnici imali su statistički značajno više vrijednosti imunoglobulina (IgG) mjesec dana nakon druge doze u odnosu na prvu dozu. Žene su bolje reagirale i imale više vrijednosti od muškaraca, osobito nakon druge doze. Postoji blaga negativna korelacija s dobi, slabiji je odgovor kod starijih ispitanika, no to je umjereno, pokazuje istraživanje.

Nakon druge doze bio je značajni porast antitijela. Niti jedan djelatnik nije obolio nakon što se cijepio, nije utvrđena razlika između djelatnika s obzirom na radno mjesto unutar Klinike, kazala je Markotić.

"Oni koji su preboljeli covid-19 već nakon prve doze dosegli su maksimalni plafon titraja pa vjerojatno neće trebati drugu dozu", dodala je.

Do danas je cijepljeno 426 (55,3 posto) zaposlenika Klinike za infektivne bolesti s dvije doze Pfizerovog cjepiva. Kod osmero su se nakon prve doze razvile alergijske reakcije, nakon čega nisu dobili drugu dozu.

Prvi serološki testovi napravljeni su tri tjedna nakon primitka prve doze cjepiva, pred samu drugu dozu, kod 420 djelatnika. Drugi serološki testovi napravljeni su četiri tjedna nakon druge doze kod 82 zaposlenika.

Među ispitanicima su većinom žene - 344 žena i 89 muškaraca. Ukupno je među ispitanicima bio 321 zdravstveni djelatnik i 112 djelatnika u zdravstvu koji su na različite načine u kontaktu s pacijentima, ali ne tako blisko kao zdravstveni djelatnici.

Žene su nakon prve i druge doze bolje odgovorile na cjepivo. Postoji negativna korelacija s količinom antitijela i dobi, no to je očekivano s obzirom da sa starenjem naš imunološki sustav nešto slabije reagira, rekla je Markotić.

Uspoređujući zdravstvene djelatnike i ostale djelatnike u zdravstvu, slabije su odgovorili djelatnici u zdravstvu koji nisu u stalnom kontaktu s bolesnicima. Zdravstveni djelatnici bili su dijelom tiho prokuženi, no nakon drugog cijepljenja vrijednosti su se izjednačile, pa nema razlike između te dvije skupine.

U istraživanju je praćena razlika između djelatnika koji rade u intenzivnoj i ostalih djelatnika, obzirom da je najveće stvaranje aerosola u intenzivnoj. Nije se pokazala razlika u odgovoru na antitijela nakon prvog i drugog cijepljenja, što znači da su i ti djelatnici bili pravilno zaštićeni.

Nema razlike kod djelatnika koji jesu ili nisu bili u samoizolaciji

Analizirana je i situacija kod osoba koje su preboljele covid-19 ili su bile u samoizolaciji.

Djelatnici koji su preboljeli covid nakon prve doze imali značajno visoku razinu antitijela, koja se nije povisila nakon drugog cijepljenja. Kod onih koji nisu oboljeli nakon druge doze dosegnuta je razina onih koji su preboljeli i bili jednom cijepljeni.

Nije bilo razlike između količine antitijela koji su stvorili djelatnici koji jesu ili nisu bili u samoizolaciji, ni nakon prve niti nakon druge doze, navela je Markotić.

Iz toga proizlazi zaključak da će kod onih koji su preboljeli covid-19 biti dovoljno jedno docjepljivanje, no treba dovršiti analizu do kraja, naglasila je čelnica Klinike za infektivne bolesti.

(Hina)