Teško ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške koja je u srijedu primljena u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti Klaićeva, u izuzetno je kritičnom stanju, doznaje Hina u petak od ravnatelja bolnice dr. Gorana Roića.

 Roić je rekao da je tijekom srijede, 31.ožujka, u njihovu Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj zaprimljena dvoipolgodišnja djevojčica, dogovorno iz Opće bolnice Nova Gradiška.

 "Već kod prijema dijete je bilo u teškom stanju, s obzirom na kraniocerebralne ozljede mozga, na mehaničkoj ventilaciji, u moždanoj komi. Djevojčica je direktno zbrinuta u Jedinici intenzivnog liječenja, vitalno je ugrožena, vrlo kritična, uz kontinuirani monitoring vitalnih funkcija, uz dijagnostičko praćenje", izjavio je jutros Hini ravnatelj Klinike za dječje bolesti Goran Roić. 

 Istaknuo je da su okolnosti nastanka takvih ozljeda još uvijek nejasne i neutvrđene, a nadležne institucije su uključene u rasvjetljivanje okolnosti u kojima su nastale takve ozljede. 

 Kaže da se jutros, u odnosu na sinoć, zdravstveno stanje djevojčice nažalost ne popravlja. 

 "Vrlo je hemodinamski nestabilna i izuzetno je kritično stanje", rekao je dr. Roić. 

 Dodao je da je stanje djevojčice, nažalost, vrlo teško te da unatoč svim naporima ne mogu biti izvjesni u mogućnost poboljšanja.

Djevojčicu iz okolice Nove Gradiške je u srijedu ujutro u tamošnju Opću bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo. Liječnici u Novoj Gradiški pokušali su dijete reanimirati, a s obzirom na težinu ozljeda u srijedu popodne su djevojčicu prevezli u Klaićevu.  "Ozljede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu. Nakon što smo pružili prvu pomoć, zbog tih teških ozljeda glave i mozga odlučili smo dijete prevesti u Klaićevu bolnicu u Zagreb. Ovaj slučaj prijavili smo policiji", rekao je jučer Ravnatelj OB-a Nova Gradiška, dr. Josip Kolodziej.

Slavonsko-brodska policija je odmah počela kriminalističku istragu, a oba roditelja teško ozlijeđene djevojčice su sinoć uhićena, potvrdio je ranije danas Hini glasnogovornik brodsko-posavske Policijske uprave Damir Brezić.

Nakon što je oboje roditelja sinoć uhićeno, preostalo troje njihove malodobne djece smješteno je u udomiteljsku obitelj.

Obitelj iz koje potječe djevojčica od prije je poznata Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška. Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a na zahtjev roditelja Centar ga je vratio u biološku obitelj.

Preostalo troje djece na pregledu kod pedijatra, roditelji uhićeni

Nakon uhićenja oba roditelja 2,5 godišnje djevojčice iz Nove Gradiške koja je zbog teških ozljeda i vitalne ugroženosti u srijedu prevezena u zagrebačku dječju Klinika Klaićeva, preostalo troje djece je smješteno u udomiteljsku obitelj i pregledat će ih pedijatri.

"Troje preostale djece iz obitelji ozlijeđene dvoipolgodišnje djevojčice smješteno je u udomiteljsku obitelj", rekao je u petak Hini ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, Branko Medunić.

"Djeca su u dobi od nekoliko mjeseci do četiri godine i svi troje su smješteni u istu obitelj, koja se nalazi u neposrednoj blizini gdje su djeca do sada živjela. Danas će i preostalu djecu pregledati pedijatar kako bi se utvrdilo jesu li i ona bila ozljeđivana", dodao je.

Ravnatelj novogradiškog Centra za socijalnu skrb ističe kako je slučaj preuzela policija i stoga su u Centru ograničeni u davanju više informacija.

Policija još ispituje roditelje ozlijeđene djevojčice

Policija još ispituje roditelje dvogodišnje djevojčice koja je s ozljedama glave i tijela primljena u srijedu u novogradišku bolnicu, a zatim prevezena u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagreb, potvrdio je u petak na konferenciji za novinare glasnogovornik Policijske uprave brodsko-posavske Damir Brezić.

Privedeni su roditelji ozlijeđene djevojčice, a roditelji jednog djeteta od troje izdvojene djece iz zajedničkog kućanstva ispitani su kao svjedoci, potvrdio je u petak Brezić. Policija još nije dobila nalaze pregleda ostalo troje djece.

Privedene roditelje tereti za povredu djetetovih prava.

Otac djevojčice smještene u bolnicu više puta je kažnjavan zbog nasilja u obitelji.

Brezić je rekao da je u ranijim slučajevima bio kažnjavan zbog nasilja prema supruzi.

Na novinarski upit hoće li biti istražene i nadležne institucije, glasnogovornik policije potvrdio je da je od nadležnog Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški već zatražena sva potrebna dokumentacija, te da će i postupanje odgovornih osoba biti predmet istrage.

Aladrović: Do najsitnijeg detalja ćemo istražiti slučaj ozlijeđene djevojčice

Ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je u petak da će se "do najsitnijeg detalja" istražiti slučaj dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške koja je s teškim ozljedama primljena u zagrebačku Klaićevu bolnicu.

"Prije svega moram izraziti žaljenje i kao ministar i kao otac malog djeteta. I zaista je teško izraziti emociju koja sve obuzima kada vide ovakve slučajeve", kazao je ministar Aladrović novinarima.

Stanje djevojčice je vrlo teško i kritično, ozljede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu. Njeni roditelji su uhićeni te se provodi kriminalističko istraživanje. Obitelj iz koje potječe djevojčica od prije je poznata Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška jer je otac bio prijavljen za obiteljsko nasilje. Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a na zahtjev roditelja Centar ga je vratio u biološku obitelj.

Ministar Aladrović rekao je da se čuo s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, ministrom zdravstva Vilijem Berošem te ravnateljem bolnice u kojoj se djevojčica nalazi te da svi polažu nade da će se djevojčica oporaviti. 

"No, činjenica je da su čudne okolnosti dovele do hospitalizacije", ustvrdio je Aladrović koji je danas u Petrinji svečano uručio ugovore u vrijednosti 6,7 milijuna kuna.

Rezultati upravnog nadzora danas do kraja dana ili najkasnije sutra ujutro

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je u Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška odmah, kaže, poslalo upravni nadzor. Dogovorili su s komorama stručni nadzor iz domene socijalnog rada i iz domene psihološke komore. Koliko zna, i socijalne radnice su također već došle u stručni nadzor.

Ono što će utvrditi upravni nadzor Ministarstva, koji je u tijeku, je da li se postupalo u skladu sa zakonskom regulativom, a stručni da li su stručnjaci iz domene socijalnog rada i psihološke djelatnosti odradili svoj posao prema pravilima struke, rekao je.

"Moramo vrlo jasno reći, do najnižih detalja i najviših tančina ćemo izanalizirati slučaj i utvrditi eventualnu odgovornost, propuste sustava", poručio je ministar, pritom osudivši svaki oblik nasilja.

Rekao je da je zatražio da rezultati upravnog nadzora budu najkasnije sutra ujutro ili danas do kraja dana kako bi što prije imali informacije ukoliko postoje propusti.

Istaknuo je da i on ima informacije da je dijete vraćeno u obitelj prijavljenog nasilnika te da ima osobne dvojbe kako je to moguće i zašto se to dogodilo, ali da se u ovom trenutku može jedino pustiti stručnom nadzoru da sve utvrdi.

"A po svemu što smo do sada vidjeli, to je činjenica koja se ne smije dogoditi. Ali pustimo stručnom nadzoru da sve istraži", naglasio je.  

Postoje li, odgovorni će odgovarati

Aladrović nije želio prejudicirati gdje se nalazi odgovornost ni postoji li, no ako postoji, odgovorni će, poručio je, odgovarati. "Stručni nadzor je taj koji će to utvrditi. U ovom trenutku neću nikoga osuđivati, ali neću nikoga ni abolirati", istaknuo je.

Dodao je da je Ministarstvo već u dugo u aktivnim razgovorima s raznim inicijativama i udrugama te mijenjaju zakonske prijedloge kako bi suzbili nasilje.

Najavio je izmjene Zakona o socijalnoj skrbi na kojem, ističe, rade već duže vrijeme. Na Vladi bi se trebale naći u lipnju, a trebale bi po Aladrovićevim riječima, reorganizirati cijeli sustav za socijalnu skrb - djelvaonje i nadležnosti.

Kroz Zakon će definirati osnivanje stručnih tijela na načina da se omogući cjeloživotno obrazovanje svim djelatnicima u sustavu te je uvjeren da će to dovesti do prevencije slučajeva.

Na pitanje hoće li se zakonom onemogućiti slučajevi da se djeca vraćaju u obitelji zabilježenih obiteljskih nasilnika, poručio je da će Zakon o socijalnoj skrbi učiniti sustav bolje i kvalitetnije organiziranim.

"Ako postoji potreba za izmjenama druge zakonske regulative kako bismo onemogućili ovakve događaje, definitivno ćemo to učiniti", dodao je.

Na pitanje zašto se ništa nije promijenilo od slučaja s Paga gdje je prije nekoliko godina otac bacio svoje četvero djece s balkona, Aladrović je iznio uvjerenje da se ipak puno toga napravilo.

Mijenjale su se, naveo je, zakonske regulative iz domene Kaznenog zakona, iz domene prekršajnih i kaznenih odredbi vezanih za nasilje u obitelji.

"Mnoge stvari su korigirane, dodijelili smo novac mnogim udrugama koje se bavi ovakvim tipovima i vrsta nasilja, surađujemo s drugim ministarstvima. Nažalost, ovaj slučaj nas je osvijestio da to možemo učiniti agilnije i aktivnije", ustvrdio je ministar.

(Hina)