Metealarm upozorava sutra na jako jugo, ujutro u okretanju na jaku i olujnu buru. Najjači udari vjetra biti će od 65 do 130 km/h. 

U utorak treba računati na snijeg i poledicu na cestama i u Istri. Meteoalarm upozirava da je u Istri moguć snijeg, osobito u unutrašnjosti gdje ga može pasti do 5 cm. Uz sve to moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme. 

DHMZ prognozira pretežno oblačno i u većini predjela osjetno hladnije. U unutrašnjosti susnježica i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, ponajprije u gorju. Na Jadranu kiša, uglavnom na sjevernom dijelu i susnježica te snijeg, a u Dalmaciji i lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom.

Navečer sa sjeverozapada postupni prestanak oborine, zatim i smanjenje naoblake.

Zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji i sjeverozapadni vjetar, u noći prolazno su mogući olujni udari, a poslijepodne će slabjeti. Na Jadranu jaka i olujna bura, a na jugu veći dio dana jako i olujno jugo.

Temperatura zraka u unutrašnjosti većinom od -3 do 3 °C, a navečer još hladnije. Na Jadranu najniža između 3 i 8, a najviša od 8 do 13 °C.

 

DHMZ: Oprez, nalet zime

Promjena će već početi potkraj ponedjeljka i u noći na utorak s jačim naoblačenjem te oborinama prvo na sjeverozapadu i zapadu zemlje. Hladan zrak brzo će prodirati u niže slojeve atmosfere s jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom te jakom i olujnom burom (slika 2.). Stoga će kiša u unutrašnjosti, ali moguće i ponegdje duž obale, posebno sjevernog Jadrana, brzo prelaziti u susnježicu i snijeg. Ovako nagli prodori hladnog zraka uz prisustvo mlazne struje po visini često budu praćeni i grmljavinom, a ne može se isključiti mogućnost pojave tuče pa i pijavica. Nad Italijom će se stvoriti ciklona koja će se potom premještati dalje na jugoistok.

Lokalno će u razmjerno kratko vrijeme pasti veća količina oborine te će u unutrašnjosti nastati snježni pokrivač (slika 3.), posebno u gorju! Temperatura zraka past će za 10-tak stupnjeva u odnosu na ponedjeljak.

Iako će oborine do srijede već posvuda uglavnom prestati te će se s burom razvedravati, druga polovina tjedna donijet će hladna jutra s čestim i jakim mrazom na kopnu, a ponegdje će ga biti i duž obale. U uvjetima kada su mnoge biljke već procvale to nikako nije dobra vijest te je potrebno koliko je god moguće zaštititi osjetljivo bilje.

Dnevna temperatura će od četvrtka izraženije rasti i prema vikendu će ponovno zavladati pravo proljetno vrijeme.

(iPress)