Plenković: Nemamo problema nakon cijepljenja s AstraZenecom, pouzdano je
PLENKOVIĆ CIJEPLJENJE
08.04.2021. 13:15
Izvor:
Hina
ZAGREB, 8. travnja 2021. (Hina) - Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da dva tjedna nakon što su se on, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković i ministar zdravstva Vili Beroš cijepili AstraZenecom, ne vidi da imaju nekih poteškoća, što znači da je to cjepivo pouzdano pa se i s njim treba cijepiti.

Plenković se na sjednici Vlade osvrnuo na stajalište Europske agencije za lijekove (EMA) o sigurnosti cijepljenja AstraZenecom u kontekstu pojave nuspojava u nekim zemljama, istaknuvši da je EMA bila vrlo jasna - koristi od cijepljenja veće su od rizika povezanih s nuspojavama.

"Nakon što smo se prije dva tjedna AstraZenecom cijepili predsjednik Hrvatskog sabora, ministar zdravstva i ja, ne vidim da imamo nekih poteškoća, što znači da je i ovo cjepivo pouzdano i da se i sa njim treba cijepiti", ustvrdio je premijer.

Osigurali su, kaže, još 747.000 doza Pfizerova cjepiva koje će stići tijekom travnja, svibnja i lipnja.

Ukupno ćemo do 30. lipnja imati oko 2,5 milijuna doza cjepiva, što je manje zbog sporosti isporuke cjepiva AstraZenece na globalnoj, a naročito europskoj razini.

"No, i s tim dostavljenim cjepivima moći ćemo cijepiti više od 50 posto odrasle populacije kao pripremu za ljetne mjesece", istaknuo je Plenković koji očekuje od relevantnih i uključenih institucija da cijepljenje organiziraju brzo, učinkovito i sa što većim brojem građana.

Osvrnuo se i na današnje povećanje broja novozaraženih - njih 3217. "To je otprilike za 800 slučajeva više nego prije osam dana, što je posljedica niza druženja i aktivnosti tijekom uskrsnih blagdana", ocijenio je ponovno apeliravši na osobnu odgovornost svih građana i pridržavanje epidemioloških mjera.

Na 45 zaraženih preminut će jedna osoba

Ponovio je da se Hrvatska vodi politikom primjerenih pažljivo kalibriranih restriktivnih mjera, koje su joj omogućile, u odnosu na druge zemlje, normalniji način života, obrazovanja, rada, poslovanja i kretanja.

"Kako bismo mogli nastaviti s ovakvim okolnostima, važno je da ljudi razumiju da će na 45 zaraženih u Hrvatskoj jedna osoba preminuti u narednim tjednima", poručio je Plenković.

U vezi tragičnog slučaja smrti dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, premijer je izrazio žaljenje i osudio takav slijed događaja.

Ravnatelj tamošnjeg centra za socijalnu skrb smijenjen je dan nakon slučaja, a u tijeku su nadzori koji su ključni za utvrđivanje je li došlo do profesionalnih pogrešaka i identificiranje odgovornosti konkretnih osoba, naglasio je.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović premijera je uoči sjednice Vlade izvijestio da je jutros u Ivanić Gradu došlo do incidenta u tamošnjem Centru za socijalnu skrb.

"Zahvaljujući činjenici da smo u mandatu naše prve Vlade ustrojili tehničko-fizičku zaštitu u centrima za socijalnu skrb, spriječen je napad na socijalne radnike, policija je promptno reagirala i privela napadača", rekao je Plenković.

Također je čestitao Svjetski dan Roma, ističući da je romska nacionalna manjina sada druga najveća u Hrvatskoj nakon srpske manjine.

"Provedbom našeg programa i operativnih programa za nacionalne manjine nastavit ćemo unaprjeđivati položaj Roma u Hrvatskoj i njihovu integraciju u društvo", poručio je premijer.

(Hina)