Zbog velikog broja novooboljelih, pooštrene su epidemiološke mjere u četiri županije, a u Primorsko-goranskoj županiji od ponedjeljka, 12. travnja, uvodi se potpuno zatvaranje, objavljeno je u subotu na službenim stranicama Vlade.

Na prijedlog lokalnih stožera, uvode se strože epidemiološke mjere u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Zagrebačkoj i Osječko-baranjskoj županiji.

U Primorsko-goranskoj županiji od ponedjeljka, 12. travnja, do 26. travnja zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja, zatvaraju se teretane i fitness centri, kina, casina te trgovine u kojima se prodaje obuća i odjeća. Zabranjuje se posjet korisnicima domova za starije, a ograničava se radno vrijeme u trgovinama u kojima je dozvoljen rad od 6 do 19 sati.

U subotu je potvrđena zaraza koronavirusom kod 383 novozaražene osobe, testirane su 1202 osobe, a šestero oboljelih je umrlo.

Ozdravilo je 446 osoba te je županiji aktivno 3137 slučajeva Covida-19.

Udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih testova je 31,9 posto.

Na bolničkom liječenju od Covida-19 je 186 osoba, uz pomoć respiratora skrbi se o 21 osobi, a u sekundarni covid centar u opatijskoj Thalaassotherapiji smještena su 23 bolesnika, podaci su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Udjel osoba koje se u bolnici liječe od Covida-19 u ukupnom broju aktivnih slučajeva te bolesti je 6,6 posto. Najviše oboljelih je u Rijeci i okolici te među radnom populacijom.

Od ponedjeljka se uvode i nove dvotjedne epidemiološke mjere u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u kojoj zabranjuju javna okupljanja za više od 15 osoba na jednom mjestu. Na privatnim okupljanjima može biti najviše osam osoba iz dva kućanstva.

Na prijedlog županijskog stožera, u Zagrebačkoj županiji uvode se u ponedjeljak strože epidemiološke mjere i bit će na snazi do 25. travnja.

Uz ostalo, ograničava se vrijeme radno vrijeme ugostiteljskih objekata od 6 do 21 sat, radno vrijeme casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje od 8 do 21 sat, te se zabranjuje prodaja alkoholnih pića od 21 do 6 sati.

U Osječko-baranjskoj županiji do kraja travnja vrijede preporuke da se u sportskim objektima ne koriste svlačionice te pojačan nadzor pridržavanja nužnih epidemioloških mjera na javnim događanjima i okupljanjima, u javnom prijevozu, u trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima.

(Hina)