Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da Europska komisija u dogovoru s državama članicama EU radi na dodatnom ubrzanju Pfizerovih doza cjepiva za drugo tromjesečje te je izrazio uvjerenje da će se u idućim danima osigurati dodatne doze.

Plenković je na sjednici Vlade rekao da je danas razgovarao s predsjednicom Komisije i oni rade intenzivno, u dogovoru s državama članicama EU, na dodatnom ubrzanju Pfizerovih doza za drugo tromjesečje.

"Tako da će se te informacije uskoro raspravljati na upravljačkom odboru na kojem će biti predstavnici ministarstva zdravstva i mog ureda tijekom dana", rekao je premijer, izrazivši uvjerenje da će se osigurati dodatne doze cjepiva slijedećih dana.

Istaknuo je da imamo osmi tjedan zaredom situaciju u kojoj broj potvrđenih slučajeva raste, kao i broj preminulih sugrađana. U svojevrsnoj smo, kaže, utrci između širenja zaraze i procjepljivanja sugrađana, a hladnije vrijeme "nije okolnost koja ide u prilog".

Plenković je stoga ponovno apelirao na sve da uz ono sve što se poduzima kroz protuepidemijske mjere i cijepljenje "dodatno osnažimo vlastitim primjerima, osobnom odgovornošću jer je to najveća solidarnost koju možemo dati svima koji su oko nas".

"Na taj način ćemo doprinijeti i zdravstvenoj situaciji i gospodarstvu", poručio je.

Vlada će danas na sjednici donijeti odluku o covid dodatku za više od 850.000 umirovljenika čija je mirovina do 4000 kuna, a Plenković je ustvrdio da je to važna poruka društvene solidarnosti i siguran je da će pomoći umirovljenicima.

Premijer je zahvalio policiji na još jednoj zapljeni velikih količina droge, kokaina u Pločama. "Kontinuiran, nekad i pretih rad hrvatske policije u suradnji s policijama drugih zemalja svijeta potvrđuje da se borimo protiv ilegalne trgovine drogom, krijumčarenja i nastojimo stati na kraj ovoj pošasti koja je fenomen prisutan u brojnim društvima", rekao je.

Današnje predstavljanje Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u Saboru ocijenio je dobrim trenutkom u toj instituciji koji je izazvao veliki interes.

Plenković očekuje da će Vlada imati koristi od povratnih informacija analize zastupnika "kako bi u interesu građana poboljšali nacrt dokumenta". Trebali bi ga, kaže, dovršiti u slijedećim tjednima u konzultacijama sa službama Europske komisije i pripremiti akt s popisom reformi i ulaganja 6,3 milijardi eura do 2026., a prije priprema višegodišnjeg financijskog okvira.

(Hina)