Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 331 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 20 novozaraženih osoba.

Kod 17 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 2 osobe epidemiološki se radi o uvezenom slučaju s područja: Slavonija (2).

U epidemiološkoj obradi nalazi se 1 osoba.

Izliječeno je 5 osoba. Trenutno je 134 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

U mjerama samoizolacije nalaze se 1762 osobe.

U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 80 osoba, a od toga se 9 osoba se nalazi u respiracijskom centru.

"Veliki broj oboljelih koji leže na Covid odjelu izazvao je napregnutost cijelog bolničkog sustava jer taj broj, u odnosu na broj krajem prošle godine, zahtjeva puno više osoblja s obzirom na teže simptome i vrlo brzi razvoj simptoma kod hospitaliziranih", izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Dodao je i kako pulska bolnica već sada reducira određeni dio programa vezano za usluge građanima, ali oni nisu obustavljeni kao što je to slučaj u drugim županijama.

"Zdravstveni sustav nije kolabirao te vjerujem da nećemo doći do te situacije. Međutim, ona je izuzetno ozbiljna i samo zahvaljujući nadljudskim naporima osoblja u bolnici postojeće stanje se još uvijek održava na način da se ipak pružaju određene usluge tzv. hladnog programa prema građanima", naglasio je Kozlevac koji je uputio još jedan apel građanima da se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

"Molim sve građane za razumijevanje, suradnju i sinergiju kao i do sada jer samo na taj način i svi zajedno možemo doći do dobre situacije. Nadam se da će u najgorem slučaju situacija ostati ovakva, a idealno bi bilo kada bi je poboljšali", poručio je načelnik Dino Kozlevac.

(iPress)