Početak rada uređaja za centralnu pripremu citostatika francuskog proizvođača EurBio Concepta, vrijedan 2,8 milijuna kuna, obilježen je u četvrtak u pulskoj Općoj bolnici, za koji je ravnateljica Irena Hrstić rekla da predstavlja velik i kvalitetan pomak za bolnicu i njene zaposlenike.

"Ovaj projekt je dio opremanja nove Opće bolnice koja je prepoznala činjenicu da poboljšanje kvalitete pripreme citostatika ima bitnu ulogu u razvoju naše ustanove", izjavila je Hrstić novinarima i dodala da je uređaj nabavljen kreditnim sredstvima za projekt gradnje i opremanja nove bolnice.

Istaknula je da taj uređaj za centralnu pripremu citostatika u zatvorenom sustavu, uz pomoć "know-how" softwera za liječenje zloćudnih bolesti, omogućuje precizno doziranje lijeka za svakog pacijenta, čime se jača sigurnost pacijenta, ali i ljekarnika koji priprema pripravak.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i izaslanik premijera Željko Plazonić izrazio je zadovoljstvo puštanjem u rad jednog od laboratorija za centralnu pripremu antitumorskih lijekova, za koji je rekao da spada u sam svjetski vrh po svojoj kvaliteti te će omogućiti rad bez opasnosti od baratanja citostaticima.

O značaju ovog projekta govorili je i francuski veleposlanik u Hrvatskoj Gael Veyssiere rekavši kako je riječ o velikom iskoraku u smislu preciznije i kvalitetnije usluge pacijentima. 

(H/iPress)