Rodilja koja je u ponedjeljak umrla u varaždinskoj bolnici imala je teški oblik covida, a dijete rođeno carskim rezom zasad je stabilno, no još se ne zna je li i ono pozitivno, izjavio je u utorak ravnatelj bolnice Nenad Kudelić.

Kudelić je rekao da je u ponedjeljak u popodnevnim satima na objedinjeni hitni bolnički prijem stigla 31-godišnja trudnica u 32. tjednu trudnoće s kliničkom slikom akutne respiratorne bolesti te da je testiranjem i obradom utvrđeno da se radi o teškom obliku covid-19 bolesti s teškom obostranom upalom pluća.

„Trudnica je odmah zaprimljena u jedinicu intenzivnog liječenja, a zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, prvenstveno uzrokovanog teškom upalom pluća, donesena je odluka o hitnom carskom rezu i započeta je reanimacija, no unatoč svim postupcima rodilja je preminula", kazao je.

Porođeno je zdravo muško dijete težine 2200 grama, koje zasad nije životno ugroženo i ostat će u bolnici, a je li i ono zaraženo covidom znat će se nakon rezultata testiranja.

Kudelić je istaknuo kako to nije bila jedina trudnica s covidom u varaždinskoj bolnici.

„Naučili smo da koronavirus više ne bira, u posljednjih desetak dana radilo se o nekoliko trudnica. Jednu rodilju smo nakon desetak dana po porodu zaprimili u bolnicu te zbog kardijalnog aresta i reanimacije morali premjestiti u KB Dubrava”, dodao je.

U travnja se kontinuirano bilježi porast broja hospitaliziranih u varaždinskoj bolnici, zadnjih nekoliko dana taj se broj kreće između 170 i 180. To je upola manje nego u prethodnom valu, no dvostruko je veći postotak pacijenata s izrazito teškom kliničkom slikom, što zahtijeva liječenje u jedinici intenzivnog liječenja i jedan od oblika mehaničke ventilacije.

Kudelić je istaknuo da je već nekoliko tjedana zaredom u jedinicama intenzivnog liječenja varaždinske bolnice na liječenju između 25 i 30 bolesnika.

(Hina)