Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) jučer je ažurirao epidemijsku kartu Europe, prema kojoj više nijedan dio Hrvatske nije u 'crvenom', a neki krajevi su se i zazelenili.

Sve slavonske županije te Moslavina i karlovačko područje su u 'zelenom' dok je ostatak Hrvatske, uključujući cijelu Jadransku obalu u narančastom.  

Iako je u srijedu navečer novi istarski župan Boris Miletić, na svečanosti HTZ-a i dodjeli 'Zlatne penkale' u Puli, izjavio da je Istra već u zelenom to nije točno. Europska karta ga opovrgava a zbog čega iznosi laži morao bi on pojasniti javnosti. 

ECDC boje na karti rangira po broju slučajeva zaraze u proteklih 14 dana, na 100 tisuća stanovnika. Zelena boja označava manje od 25 slučajeva zaraze na 100 tisuća stanovnika i parametri su jednaki za sve. 

Zelenom bojom označen je, po novome, veći dio Njemačke, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Austrija, ali i većina Italije. Dobre su to vijesti i za turizam jer upravo iz tih zemalja u Hrvatsku dolazi najviše turista. (iPress)