Još danas će u većini zemlje biti jako vruće. Na snazi su žuta i narančasta upozorenja Meteoalarma za cijelu zemlju. Za nedjelju je još na snazi i crveno upozorenje za splitsko područje.

Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, uz povremeno i umjerenu naoblaku te poslijepodne slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Nakon tople noći, dan će biti vruć s najvišom temperaturom između 34 °C u Podravini i 36 °C u Posavini, prognozira Tomislav Kozarić za HRT.

Velika opasnost od vrućine bit će i u dijelovima središnje Hrvatske, gdje će prevladavati sunčano. U sjeverozapadnim predjelima pak oblačnije, uglavnom u drugom dijelu dana ponegdje pljuskovi s grmljavinom, a prolazno će zapuhati sjeverni vjetar. Najviša temperatura od 30 °C u Međimurju do 36 °C u Banovini, a najniža oko 20 °C.

Ujutro u gorju i unutrašnjosti Istre između 15 i 20 °C, a na sjevernom Jadranu od 20 do 25 °C. Danju pretežno sunčano, temperatura od 29 °C u gorju do 34 °C na obali, nerijetko i uz opasnost od djelovanja topline na zdravlje. Osvježenje se može naći u višem gorju te u moru. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar.

U Dalmaciji i dalje vrlo nepovoljno s obzirom na vrućinu, najviša temperatura od 33 °C na obali do 37 °C u unutrašnjosti. Uglavnom slab jugozapadni vjetar, na otvorenom moru jugoistočni, slabo će je ublažavati, ali zato je tu more temperature oko 25 °C.

Manje-više isto i na krajnjem jugu Hrvatske - obilje sunca, a vrućina najizraženija u zaobalju, pogotovo u dolini Neretve, gdje će živa u termometru rasti i do 37 °C u hladu. Na obali će opasnost od vrućine biti manja, a i kupanjem se može ublažiti.

DHMZ izdao posebno priopćenje

Zbog promjene vremena koja stiže u nedjelju na kopno, a u prvim danima tjedna na Jadran, Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno priopćenje. 

- Tijekom vikenda promjena vremena, lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme uz osvježenje. Osvježenje će se najviše osjetiti na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu dok će se u Dalmaciji zadržati većinom sunčano i vruće.

Zbog dotoka vrućeg zraka s jugozapada, toplinski je val zahvatio jugoistočni dio Europe i dio Balkana. Sa spuštanjem hladnijeg i vlažnijeg zraka sa sjeverozapada kontinenta, od nedjelje će toplinski val u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske popustiti, a početkom radnog tjedna i na Jadranu.

Vikend je u ljetnim mjesecima većinom rezerviran za putovanja, povratak kući ili put na mjesto odmora. No osim gužvi ovaj put bi probleme mogli, ponajprije u pomorskom prometu, stvarati vjetar te lokalno i grmljavinsko nevrijeme.

Uz spuštanje prostrane termobaričke doline našim će se predjelima približavati hladna fronta koja će se u prvom dijelu nedjelje premjestiti preko naših krajeva.

 U nedjelju će na moru zapuhati umjereno i jako jugo i južni vjetar, u unutrašnjosti jugozapadnjak. Mjestimice će biti i olujnih udara.

Izraženijih pljuskova i grmljavine najprije će u subotu popodne biti u središnjim krajevima, u noći na nedjelju i u nedjelju ujutro na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima, a zatim i još ponegdje u unutrašnjosti. Najveća vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme je na sjevernom Jadranu. (iPress)