Policija je zahvaljujući suradnji s građanima iz Hrvatske i svijeta utvrdila identitet žene pronađene 12. rujna na otoku Krku. Riječ je o 57-godišnjoj Slovakinji za koju su zanimanje pokazali i svjetski mediji nakon informacije o misterioznoj ženi bez pamćenja koja govori engleski.

Niz saznanja koja su rezultirala utvrđivanjem identiteta žene prikupili su policijski službenici postaje Krk, Službe općeg kriminaliteta i Odjela za izvještajnu analitiku, izvijestila je primorsko-goranska policijska uprava.

Za ozljede koje je prilikom pronalaska imala žena utvrđeno je da nisu nastale kao posljedica kažnjive radnje te je smještena u bolnicu gdje joj je pružena pomoć.

U nastojanju da utvrdi identitet žene policija je javno objavila njezine fotografije sa zamolbom za pomoć u utvrđivanju identiteta budući da pronađena žena nije mogla dati podatke o sebi a poduzete mjere nisu dovele do saznanja o kojoj se osobi radi.

Provjere u bazama otisaka prstiju hrvatske policije nisu dovele o utvrđivanja identiteta te je o pronađenoj ženi obaviješten Interpol i zatražena je pomoć stranih policija.

Od objave fotografija policija je zaprimila više desetaka dojava građana iz zemlje, zemalja Europske unije i drugih zemalja koji su dostavom fotografija ili drugih informacija željeli pomoći u utvrđivanju identiteta.

Neke od dojava zaprimljene nekoliko dana nakon objave fotografija dovele su do pronalaska ruksaka, ali stvari pronađene u njemu nisu pomogle otkrivanju identiteta.

Prvu od nekoliko dojava koje dovele do otkrivanja identiteta policija je dobila 20. rujna navečer a pošto se pokazalo da bi žena mogla biti državljanka Slovačke putem međunarodne suradnje zatražena je pomoć slovačke policije iz koje su potvrdili da je žena putem fotografije.

Priorsko-goranska policija zahvalila je pomoći i suradnji građanima, iz zemlje i inozemstva, domaćim i stranim medijima kao i kolegama iz Slovačke.

Prema dosad utvrđenom slovačka državljanka boravila je na području Hrvatske kao turistkinja, a policija će i dalje nastaviti s utvrđivanjem okolnosti koje su prethodile njenom dolasku i pronalasku na otoku Krku, na nepristupačnom terenu Dobrinjštine.

Ozljeđena žena koja se nije sjećala svojeg identiteta pronađena je 12. rujna u uvali Solin. Zatečena iscrpljena s lakšim tjelesnim ozljedama i dezorijentirana. Odmah po dojavi na teren je izašlo 12 članova HGSS stanice Rijeka s tri vozila, rekli su iz HGSS-a.

Nakon što se pojavila informacija da žena govori engleski, vijest o njezinu pronalasku objavili su britanski mediji, Daily Mail, The Sun, The Guardian, ali i američki CNN . (iPress)