Glavni ravnatelj policije Nikola Milina u petak poslijepodne je dao izjavu za medije u Ravnateljstvu policije na temu objavljene snimke postupanja prema migrantima te o dosadašnjim nalazima Stručnog tima.

- Odmah po saznanju i objave samo dijelova snimke, formirali smo stručni tim i kolege iz Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu upućene su na teren s ciljem da rasvijetlimo o čemu se to radi.

Tijekom prvih radnji došli smo do saznanja da su osobe sa snimke pripadnici interventne policije, i to za sada njih trojica. Obzirom da postoji sumnja u težu povredu dužnosti u ovom trenutku u tijeku je postupak uručenja rješenja policijskih službenika udaljenja s dužnosti, poručio je.

Milina je rekao kako su pripadnici jedinice interventne iz PU istarske koja je bila na ispomoći na granici s BiH. 

Milina tvrdi da su djelovali individualno i da nije bilo nikakve naredbe. Kada bi nekada i postojala takva naredba na terenu, rekao je, policajci su je morali prijaviti jer je riječ o kaznenom djelu.

- U komunikaciji smo s DORH-om i provodit će se daljnji izvidi. Želimo rasvijetliti ovaj slučaj do kraja. Ne želimo da ovaj slučaj utječe na pohvale koje dobivamo na poslovima zaštite vanjske granice. Dok se ne utvrde sve činjenice, moram demantirati neke konstrukcije koje se pojavljuju nakon pojave snimke. To se odnosi na konstrukciju da je riječ o operaciji Koridor koja služi da zastraživanje migranata. To je dugotrajna operacija kriminalističke policije na suzbijanju krijumčarenja ljudi. Pripadnici policije spašavali su migrante iz potoka, rijeka, iz zatvorenih prostora gdje su od strane krijumčara stavljeni u pogibeljne situacije.

Moram naglasiti da hrvatska policija prednjači u suzbijanju krijumčarenja osoba, uhvatili smo ih 4.000 u zadnjih nekoliko godina. Konstrukcija da policija zataškava slučajeve ne stoji, to nije moguće. Na tjednoj razini izdajem zapovijedi, tri puta mjesečno najmanje izdajem upute za postupanje prema ranjivim skupinama na zaštiti granice, da nije dopuštena uporaba policijske sile, rekao je Milina.

- Često se govori da policija neučinkovito istražuje sve te događaje. Mi imamo situacije gdje smo i prije medija procesuirali policijske službenike, za nanošenje tjelesnih ozljeda prema migrantima i za neprijavljivanje kaznenog djela, to je redovna procedura. Proveli smo 8 postupaka prema policajcima koji su ogriješili o dužnosti oprema migrantima.

- Pojačat ćemo kontrolne mehanizme. Imaju pisane upute, dobit će i usmene upute. Nije fokus samo na interventnoj policiji nego na svim rodovima policije, pojačat ćemo edukaciju. Znate da su naši treneri priznati na razini Europske unije.

Rekao je da, prema dostupnim podacima, protiv policajca udaljenih s dužnosti dosad nije bilo disciplinskih postupaka.

Odgovarajući na upit novinara rekao je da su policajci interventne policije sa snimke postupali unutar radnog vremena.

Božinović potvrdio da su policajci sudjelovali u nasilju nad migrantima na granici s BiH 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je u petak da su policajci sudjelovali u nasilju nad migrantima na granici s BiH o kojima su nedavno izvijestili hrvatski i europski mediji.

“Glavni ravnatelj policije je, čim je vidio snimke, poslao stručni tim koji je vrlo intenzivno radio i koliko je meni u ovome trenutku poznato, oni su utvrdili da se radi o policijskim službenicima”, rekao je Božinović u Luxembourgu gdje sudjeluje na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a.

On pretpostavlja da se radi "o nekom individualnom prekršaju nekolicine policijskih službenika”.

Više europskih medija u srijedu navečer objavilo je uznemirujuće snimke nasilnog protjerivanja migranata na teritoriju Hrvatske koje pokazuju muškarce s fantomkma na licu i odjećom koja podsjeća na uniforme hrvatske policije kako protjeruju ljude prema Bosni i Hercegovini.

Maskirani muškarci tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe.

Prema medijima, snimke su nastale u lipnju u sklopu istraživanja više europskih medija.

(Hina/iPress)