Pet novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Istarskoj županiji u protekla 24 sata, pa će županijski Stožer civilne zaštite idućeg tjedna donijeti, odnosno poduzeti određene mjere kako bi se smanjio broj novozaraženih, priopćeno je u nedjelju iz Stožera.

"Mi nismo za nikakav lockdown, no razmatramo sve mogućnosti. Na stolu su sve opcije, nikakvo zaoštravanje mjera ne dolazi u obzir, međutim nešto ćemo morati poduzeti u suradnji s nacionalnim Stožerom civilne zaštite kako bi smanjili broj novozaraženih", izjavio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

S obzirom da se od ukupnog dnevnog broja novozaraženih između 40 i 60 posto odnosi na školsku djecu, odnosno na učenike osnovnih i srednjih škola, neslužbeno se doznaje kako bi školska djeca nakon kraćeg jesenskog odmora koji je planiran za utorak, 2. studenoga, te srijedu, 3. studenoga, zbog blagdana Svih svetih, mogla ostati kod kuće još dva tjedna i imali nastavu na daljinu. Na taj način bi se prekinuo uzlazni smjer i smanjila mobilnost djece.

O tome će se raspravljati u utorak na sjednici Stožera civilne zaštite Istarske županije na kojoj će biti i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu koja je u stalnom kontaktu s ravnateljima svih istarskih škola.

U dnevnom izvješću istarskog Stožera civilne zaštite navodi se kako je u protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano 142 uzorka briseva na COVID-19 te kako je potvrđeno pet novozaraženih osoba s istarskog područja.

U međuvremenu oporavile su se 22 osobe, u mjerama samoizolacije nalazi se 1200 osoba dok je u pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju 29 osoba. (iPress/H)